Почина бившият президент Демирел (ОБЗОР)

Почина бившият президент Демирел (ОБЗОР) | StandartNews.com

На 90-годишна възраст в клиника в Анкара почина бившият турски президент Сюлейман Демирел, предаде Анадолската агенция. "Бащата на турската политика" ще бъде погребан в родното си място - село Исмямкьой в окръг Ъспарта, Югозападна Турция. Демирел беше президент от 1993 г. до 2000 г., а преди това пет пъти беше премиер на Турция. През последния век той беше една от доминиращите фигури в турската политика. Два пъти правителствата му бяха сваляни с преврат. Демирел вярваше, че неговите кабинети през 60-те и 70-те години са помогнали много за дълбоката трансформация на турската икономика и на обществото и са увеличили жизнения стандарт на повечето турци. Критици на Демирел казват, че той е символизирал културата, при която властта идва преди принципите и е помогнал за загнездването на протекциите и на подкупите, допълва агенцията. Сюлейман Демирел, наричан "бабa" (баща), е управлявал турската държава
по-дълго от всеки друг, с изключение на втория турски президент Исмет Иньоню.

Деветият турски президент е роден на 1 ноември 1924 г. Той е син в семейството на преселници от Балканите, пише "Миллиет". Завършил е Техническия университет в Истанбул. През 1953 г. започва да работи като инженер проектант по изграждането на язовир Сейхан и става един от най-уважаваните инженери от тогавашния премиер Аднан Мендерес. На 31 години става генерален директор на управлението на ВЕЦ (ДСИ). През 1962 г. е избран за член на управителния съвет на Партията на справедливостта, а през 1964 г. става председател на партията.

През 1965 г. за първи път става премиер на Турция (тогава е на 41 години). В периода от 1965 до 1993 г. той е бил министър-председател на 7 правителства общо 12 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай