Почина голям американски писател с култови книги

По негови разкази са снимали световни звезди

Почина голям американски писател с култови книги | StandartNews.com

Отиде си известен американски писател, вдъхновил звезди в киното.

Писателят Джон Никълс, известен най-вече с популисткия си роман "Войната в бобовите полета на Милагро", по който е заснет филм с режисьор Робърт Редфорд, почина на 83-годишна възраст. Авторът е починал в понеделник в дома си в Таос, Ню Мексико, на фона на влошено здравословно състояние, свързано с продължително сърдечно заболяване, съобщава дъщеря му Таня Харис.

Никълъс получава ранно признание с публикуването през 1965 г. на нестандартната си любовна история "Стерилната кукувица", по която по-късно е заснет филм с Лайза Минели в главната роля.

Романът за измислена латиноамериканска земеделска общност в планините в северната част на Ню Мексико печели всеобщо признание заради смесицата от хумор, усет за място и теми за социална справедливост. По него е заснет филм, режисиран от Робърт Редфорд и с участието на Рубен Блейдс и Кристофър Уокън. Десетки местни жители са снимани като статисти.

Публикуваните творби на Никълс включват най-малко 13 романа, както и нехудожествена литература, варираща от събрани есета, оригинална фотография, хроника на ранния живот на родителите му и други.  Според приятели и роднини след три брака Джон Никълс е живял сам в дома си в Таос, отрупан с книги, документи и ръкописи, и е имал трайна работна рутина, включваща писане през нощта, съобщава БТА.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай