Писториус да лежи поне 10 години иска прокуратурата

Писториус да лежи поне 10 години иска прокуратурата | StandartNews.com

Претория. Южноафриканскиятлекоатлет Оскар Писториус трябва да излежи присъда от поне 10 години за убийството на приятелката си Рива Стеенкамп, обяви държавният прокурор в заключителната си реч по делото днес, предаде Ройтерс. Писториус застреля приятелката си в дома им на Св. Валентин миналата година по грешка, тъй като помислил, че в дома им е влязъл крадец. 

Съдия Токозиле Масипа закри заседанието до вторник, когато ще произнесе присъдата на атлета, състезавал се на Олимпиада и Параолимпиада.

През последните дни от делото обвинението и защитата спориха дали Оскар Писториус трябва да лежи в затвора или да бъде наказан с домашен арест и общественополезен труд. Адвокатът му защитава последното с това, че извършителят показва дълбоко съжаление за постъпката си и иска да се поправи чрез добри дела.

Според главния прокурор Гери Нел небрежността му граничи с предумишленост и обществото няма да се задоволи с по-ниска присъда от 10 години затвор. Апартейдът не е в сила от едва 20 години и тъмнокожите граждани на Република Южна Африка трябва да бъдат убедени, че богатите бели не се ползват с привилегии пред закона, смятат анализатори. Съдия Масипа е едва втората тъмнокожа жена магистрат в страната. 

Юридическите експерти не могат да дадат прогноза каква присъда ще получи Оскар Писториус. Това се очаква дасе разбере във вторник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай