Пхенян изстреля "Унха 3", Япония на нокти

Ракетата е с мирен характер, обяви Северна Корея

Пхенян изстреля "Унха 3", Япония на нокти  | StandartNews.com

ПхенянСеверна Корея е изстреляла балистичната си ракета с далечен обхват, която е прелетяла над японската островна префектура Окинава, съобщава Би Би Си. Така държавата наруши международните забрани. Страната потвърждава, че ракетната мисия носи изключително мирен характер. Изстрелването на „Унха 3" постави в максимална степен на бойна готовност  Япония и Южна Корея. 

Президентът на Южна Корея, Ли Мьон Бак е свикал спешно съвещание по безопасност. 

По-късно стана ясно, че  Япония не се е опитала да свали севернокорейската ракета, докато тя е преминавала над островите ОкинаваТокио потвърди изстрелването на ракетата и съобщава, че части от нея са паднали в морето около Корейския полуостров, а други в близост до Филипините. Япония разположи ракетни установки за прихващане на севернокорейската ракета, ако тя се насочи към японска територия.

Съветът по безопасност на страната проведе заседание във връзка с изстреляната ракета. "Министър-председателят даде три разпореждания: първо- да се събере информация за падналите степени на ракетата, второ- да се анализират следващите действия на Северна Корея и трето- да се вземат мерки в тясно сътрудничество с държавите, имащи отношение към проблема: САЩ, Южна Корея, Китай и Русия”, заявява генералният секретар на правителството Осаму Фудзимура, съобщи Риа Новости. 

Преди това, външните министри на Европейския съюз заявиха, че планирането изстрелване на ракета от Северна Корея ще бъде провокативен акт в противоречие с резолюциите на ООН и това ще доведе до отговор на международната общност. Съветът заяви, че планът на Северна Корея да изстреля сателит в действителност ще бъде тест за балистична ракета и съответно ще наруши международните правила. 

"ЕС ще приеме такова изстрелване като провокативен акт, застрашаващ дипломатическите усилия за постигането на траен мир и стабилност на Корейския полуостров и в граничния регион", подчертаха министрите в официално изявление.

ООН: Това е провокация

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди севернокорейския ракетен старт, определяйки го като „провокативен акт”, който сериозно нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, съобщи неговият говорител Мартин Несирки, цитиран от АФП. „Генералният секретар е загрижен от негативните последствия, които може да причини този провокативен акт за мира и стабилността в региона”, подчерта Несирки.
Съветът за сигурност на ООН днес ще проведе консултации във връзка със ситуацията в Северна Корея по искане на Япония и САЩ, съобщи западен дипломат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай