Неделя,

Певецът подпалвач от Битоля остава 8 дни в ареста, съмненията

От: Рачо Рачев, колаж Фейсбук -
1116
Певецът подпалвач от Битоля остава 8 дни в ареста, съмненията
A
A
A

Съд в Битоля определи 8 дни арест за македонския певец Ламбе Алабаковски, който подпали входната врата на Културния център "Иван Михайлов" в града в ранните часове на 4 юни.

Искането за арест бе на прокуратурата с мотива, че извършителят може да се укрие и да избяга от правораздавателните органи. 34-годишният Алабаковски има двойно гражданство - македонско и американско. Певецът е обвинен, че с действията си е "създал обща опасност".

Веднага след инцидента българският министър на външните работи Теодора Генчовска посети Битоля и изрази подкрепата си за членовете и ръководството на Културния център "Иван Михайлов". Това е поредното посегателство в РСМ срещу български представителства и символи. През последните месеци имаше поругаване на исторически паметници, на българския национален флаг и издигане на транспаранти с вулгарни послания срещу страната ни по време на спортни събития.

Според българския журналист Любчо Нешков извършеното от Ламбе Алабаковски не е солова акция.

„Случващото се между двете страни е абсолютно недопустимо. Основна вина носят властите в Скопие, които толерират дори с поведението си – имам предвид политическия елит – подобно поведение. Извършеното от Ламбе Алабаковски в никакъв случай не е солова акция. Още повече, че той е известна личност. Неговият брат е част от структурите за сигурност в града”, подчерта Нешков пред Нова телевизия.

По думите му подпалването е класически пример за тази идеология на омразата. „Вчерашната новина не беше арестът – за македонските медии, институции и политици, а това, че той ще бъде защитаван безплатно, че има симпатии и подкрепа. Не излезе нито един адвокат, нито един политик, нито едно гражданско и неправителствено сдружение, нито един журналист, който да напише, че случилото се трябва да бъде осъдено. Че този тип поведение е недопустимо. Ето класически пример за антибългарска проява и отношение към страната ни. Моето дълбоко убеждение е, че това не е солова акция. Още повече, че се говори, че този човек се движи в среди, които са известни като антибългарски”, каза Любчо Нешков.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички