Петкова: Надявам до месец да бъде подписано решението за интерконектора с Гърция

Петкова: Надявам до месец да бъде подписано решението за интерконектора с Гърция | StandartNews.com

Вчера имах работна среща в Атина с гръцкия си колега министър Панос Скурлетис, която протече изключително добре. Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос кога ще бъде подписан договора за интерконектора с Гърция, предаде „Фокус".

Министър Петкова уточни, че са имали възможност в конструктивен диалог да се обсъдят предстоящите действия. „И двете страни подчертаха много ясно, че изграждането на интерконекторната връзка Гърция-България е приоритет за нас. Това е проект от общ интерес. На последното заседание на енергийните министри в Дубровник този проект беше включен в топ 3 на проектите, които са ключови за ЕС", уточни Петкова. „Работим много активно и се надявам до 1 месец да бъде подписано окончателното инвестиционно решение", поясни Петкова. Тя уточни, че остават техническите въпроси. „В сряда идват колегите от ДЕПА и продължаваме на място работа по споразумението", добави още тя.

Попитана дали ще има капацитет България да трансферира газ при увеличение на капацитета на интерконектора с Гърция на 25 млрд. кубични метра газ, тя разясни, че се работи в тази посока и би желала това да се случи. „По отношение на гръцкия интерконектор България е ангажирана. Има подписан договор и ангажирано количество от 1 млрд. кубични метра газ. Капацитетът на интерконектора е от 3 до 5 млрд. кубични метра, но обсъждаме всяка възможност която ще ни даде шанс да трансферираме по-големи количества газ", подчерта Петкова.

Тя обаче не уточни дали допълнително финансиране за увеличаване на капацитета от плана „Юнкер", тъй като това са много ранни разговори, които се водят в тази посока. „Нека първо довършим този проект", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай