Пенсионерите ликуват! Румъния вдига доходите на бедните

Някои хора получават по 1500 румънски леи (около 590 лева) месечно

Пенсионерите ликуват! Румъния вдига доходите на бедните | StandartNews.com

Източник: Медияфакс

Премиерът на Румъния Марчел Чолаку съобщи в ефира на частната телевизия Румъния ТВ, че от началото на 2024 г. ниските пенсии ще се повишат след преизчисляване, докато високите пенсии ще останат същите, предаде румънската агенция Аджерпрес. Чолаку призова пенсионерите да сравнят размера на фишовете си със средната за страната пенсия.

„Това, което ме притеснява е, че винаги говорим за пенсионерите сякаш са бреме. (…) Някои хора получават по 1500 румънски леи (около 590 лева) месечно и винаги, когато се говори за бюджета, се появява въпросът откъде ще бъдат набавени те. Но какъв е проблемът ви с пенсиите? Дори Европейската комисия ни посъветва: „Направете нещо по въпроса, защото пенсиите са твърде ниски“. Затова имаме повишение от 13,8 процента от 1 януари 2024 г. и преизчисляване на пенсиите от 1 септември. Чрез преизчисляването ниските пенсии ще се повишат, а големите ще останат същите. Хората са се пенсионирали при различни законови условия. Има твърде много неравенство и ние се опитваме да променим това с новия закон за пенсиите, завършен тази година – опитваме се да премахнем това неравенство“, каза Чолаку.

Журналисти попитаха Чолаку относно несъответствията между обикновените пенсии и пенсиите, които получават пенсионери от съдебната система.

„Не мога да променя нищо от миналото. Настоящето е последствие от миналото. Какво можем да направим сега? (…) Ниските пенсии ще бъдат преизчислени. Не мога да лиша някого от право, придобито в миналото, нямам тези компетенции, не е конституционно. Специалните пенсии повече няма да се повишават. (…) Не мога да сравня пенсия от 40 000 румънски леи (15 700 лв.) с такава от 1500 леи. Достатъчно. Всеки от нас трябва да се погледне в огледалото, да види къде стои Румъния, каква е средната пенсия в Румъния и каква е стойността на фиша им“, подчерта Чолаку.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай