Пекин пощуря заради датска закачка

Китайското посолство в Копенхаген поиска извинение от вестник Jyllands-Posten

Пекин пощуря заради датска закачка | StandartNews.com

Китайското посолство в Копенхаген поиска извинение от вестник Jyllands-Posten  във връзка с публикуването в понеделник на карикатура, в която вирусите схематично са изобразени на знамето на Китай вместо звезди.

„Неотдавнашното огнище на новия коронавирус в Ухан отне 81 ценни живота в Китай (по данни до понеделник – бел.ред.). Докато китайското правителство и хората правят всичко, за да се справят с тази рядко спешна ситуация в общественото здраве, и международната общност изразява огромното ни съчувствие и подкрепа, Jyllands-Posten публикува "сатирична рисунка" на Нилс Буйсен, което е обида за Китай и наранява чувствата на китайския народ“, се казва в съобщение на уеб сайта на посолството.

„Това излиза извън границите на цивилизованото общество и отвъд етичната граница на свободата на словото и обижда хората. Изразяваме дълбокото си възмущение и искаме Jyllands-Posten и Нилс Бо Бойсен (авторът на рисунката – бел.ред.) да признаят грешката си и публично да се извинят на китайския народ ", се казва още в посланието.

"Не можем да се извиним, защото не смятаме, че е грешно. Нямаме намерение да обиждаме или да се подиграваме. И не смятаме, че рисунката прави това", коментира главният редактор на вестника Якоб Нибрьо, цитиран от местния вестник Ritzau.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай