Педиатри скочиха заради липса на лекарства за деца

Недостигът се дължи на усложнения при доставките на суровини и производствени проблеми

Педиатри скочиха заради липса на лекарства за деца | StandartNews.com

В Германия педиатри предупредиха, че има недостиг на лекарства за деца, след като колегите им от няколко европейски страни също поставиха въпроса в открито писмо, предаде ДПА.

Председателят на Германската педиатрична асоциация Томас Фишбах заяви пред всекидневника "Нойе оснабрюкер цайтунг", че има недостиг на медикаменти за лечение на висока температура и болкоуспокояващи лекарства за деца. Антибиотикът пеницилин също липсва.

Антибиотични препарати се предписват например за лечение на пневмония, възпаления на уринарния тракт и скарлатина. Ако подходящият препарат не е налице, се прибягва до антибиотици, които са втори и трети избор, които са по-малко ефективни и повишават риска от развиване на антибиотична резистентност, посочи педиатричната асоциация.

Фишбах е един от подписалите отворено писмо от името на педиатрите в Германия, Франция, Австрия, Швейцария и северната италианска провинция Южен Тирол. То е адресирано до здравните министерства на тези страни.

Според германското здравно ведомство причините за затрудненията с доставките на лекарства са от най-различно естество и включват например "усложнения при доставките на суровини и производствени проблеми".

В публикация в Туитър германският здравен министър Карл Лаутербах коментира днес, че опасенията на педиатрите са обосновани, и припомни, че по-рано този месец правителството в Берлин е внесло законопроект за борба с недостига на лекарства.

Нормативният акт обаче все още не е приет от парламента.

Законът предвижда по-специално възможност производителите да повишат цените на лекарствата за деца в Германия, за да може вносът им във федералната република да стане по-изгоден. В случая с важните медикаменти е записано изискване за задължително поддържане на запаси за няколко месеца напред. А в случая с антибиотиците са предвижда европейските производители да получат по-голямо предимство пред другите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай