Пасажер от круизния кораб: Водата нахлу през прозорците

Няма българи на борда на "Вайкинг скай", съобщиха от Външно министерство

Пасажер от круизния кораб: Водата нахлу през прозорците | StandartNews.com

"Хранехме се, когато корабът започна да се тресе. Прозорците се счупиха и водата започна да влиза в салона. Беше хаос. Що се отнася до евакуацията с хеликоптера, по-добре да забравя. Не беше забавно". Това разказа един от пасажерите на круизния кораб "Вайкинг скай", който аварира в събота край западния бряг на Норвегия. 

Всички 1300 души на борда са спасени, 17 са ранени и откарани в болница, заявиха властите  в Норвегия, цитирани от BBC. 

Повечето от пътниците са британци и американци. По информация на посолството на България, в Осло няма данни български граждани да са били на борда на круизния лайнер, съобщиха от българското Външно министерство.

Посолството на България в Норвегия следи случая. При необходимост от съдействие български граждани могат да се свържат с мисията на телефон +47 22 55 40 40 и дежурен телефон в извънработно време +47 48650093, се посочва още в съобщението.

Спасителната операция с участие на 5 хеликоптера и няколко кораба започна малко след като плавателният съд подал сигнал за бедствие при силен вятър, а вълните започнали да го приближават в опасна близост до норвежкия бряг. Тя  продължи през цялата нощ.  Евакуацията на пътниците продължава днес.

Круизният кораб е завлечен на буксир към пристанище, след като стотици бяха евакуирани по въздух, предаде АФП.

„Вайкинг скай“  загуби мощност в събота следобед и започна да се носи по вълните на 2 км от Мьоре о Румсдал, поради което капитанът изпрати сигнал за бедствие. По-късно екипажът запали единия двигател и корабът бе закотвен.

Спасителни екипи започнаха евакуация по въздуха в нощта срещу неделя. Пътниците бяха издигани един по един от палубата и откарвани по въздуха в близко село, северно от град Молде, на западното крайбрежие на Норвегия.

В неделя сутринта круизният кораб успя да рестартира 3 от 4-те си двигателя, а в помощ му се притекоха два буксира, които започнаха да го теглят към най-близкото пристанище.

Заради това евакуацията по въздуха бе прекратена днес около обед. До това време хеликоптери транспортираха до брега 460 от общо 1373 души на борда, където повечето пътници са британци и американци.

В болница са настанени 17 души, като трима възрастни от тях били със сериозни счупвания.

Спасители евакуираха и девет души от товарен кораб, помагал при спасяването, който изгуби двигателна тяга. Това стана  с два хеликоптера, участвали в евакуацията на пътници от круизния кораб.

„Вайкинг скай“ се придвижва бавно от осеяния с опасни рифове бряг в област Мьоре о Румсдал, влачен на буксир към пристанището в град Молде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай