Парад в Крим, бой в Мариупол (ОБЗОР)

Парад в Крим, бой в Мариупол (ОБЗОР) | StandartNews.com

Много убити при сражения между украинските войски и самоотбраната

Военни паради и сражения белязаха 69-годишнината от победата над хитлеристка Германия в Русия и Украйна. Докато президентът на Русия бе в Севастопол, в Мариупол се водеха сражения между украинската полиция и проруски активисти. Има убити, но информацията за точния им брой се разминава значително.

След като присъства на военния парад на Червения площад в Москва, руският президент Владимир Путин замина за Севастопол. Това бе първата му визита в Крим след присъединяването на полуострова към Русия. Облечен в черен шлифер, Путин направи преглед на корабите на Черноморския флот в пристанището от катер. До него бе министърът на отбраната Сергей Шойгу. Катерът премина пред десетина руски военни кораби. Путин поздрави с мегафон екипажите, които бяха в парадни униформи, те му отвърнаха с мощно "Ура!". Кейовете на пристанището бяха претъпкани с хора, отбелязва АФП. След като приключи прегледът на корабите, последва авиационно шоу, в което над пристанището преминаха десетина бойни самолета, сред които свръхзвуковите бомбардировачи Ту-22 и изтребителите Су-27. Пуснаха се и водещите пилотажни групи на руските ВВС "Бързолети" и "Руски витязи", които не участваха на парада в Москва. След това президентът положи венец пред мемориала на военнослужещите, защитавали Севастопол в годините на Великата отечествена война. Сутринта пък над 1000 военнослужещи, 30 единици бойна техника и 70 летателни апарата участваха в парада в града.

В същото време в пристанищния град Мариупол в Донецка област отново избухнаха сражения между проруски активисти и органите на реда. Според агенция Интерфакс украинските войски използвали оръжия с голям калибър в опит да завземат окупирана правителствена сграда в града. Част от екипа на британската медия Ай Ти Ви съобщи в профила си в Туитър за употребата на тежко оръжие и дим от горящи гуми. Местната самоотбрана пък твърди, че органите на реда използвали срещу тях химическо оръжие. Министърът на вътрешните работи Арсен Аваков написа в страницата си във Фейсбук, че при силовата операция са убити 20 привърженици на федерализацията на Украйна. Властите дали само 1 жертва, петима били ранени. Министерството на здравеопазването на Донецка област съобщи по-рано, че загиналите при сраженията са трима, а ранените - 25. Според други информации пък убитите са 8.

Харков се отказа от референдум

Привържениците на федерализацията на Югоизточна Украйна изглежда са се вслушали в съвета на руския президент Путин да отложат насрочения референдум за независимост. Проруските активисти от Харков дадоха да се разбере, че не са готови за провеждането на народно допитване, заради което референдум на 11 май в областта няма да има, съобщи Нюз.ру.

За рязката промяна в плановете съобщи Юрий Аптухин, който е член на координационния съвет на движението "Югоизток", добави Интерфакс.

"Реално не сме подготвени за референдум на 11 май. Не успяхме да съгласуваме въпроси, които трябваше да бъдат общи за Харков, Донецк и Луганск. За съжаление имаме различия във формулировките и затова взехме решение на 11 май да не провеждаме допитване", каза Аптухин пред Интерфакс.По-рано именно той обяви намерението на местните активисти да проведат референдум в Харков на 11 май, заедно с Донецка и Луганска област. Тогава той заяви, че въпросите ще се отнасят до федерализацията на Украйна, създаването на Югоизточна автономия и държавния статут на руския език.

Нови санкции от ЕС за 15 руснаци

15 руснаци и пет компании от полуостров Крим ще попаднат в новия списък със санкции на ЕС, съобщи Ройтерс. Такава предварителна договорка направиха участниците в заседанието на посланиците на страните членки на Евросъюза, което се проведе в Брюксел днес. Дипломатически източник уточни, че окончателното решение за въвеждането на допълнителни санкции ще бъде прието на заседанието на министрите на външните работи на страните от ЕС в понеделник. В петък стана ясно, че на 12 май те също така ще обсъдят подкрепата за мисията на ОССЕ в Украйна, а също така правните последствия от присъединяването на полуостров Крим към Русия.

Москва показа нови зенитни комплекси

Над 11 000 военнослужещи взеха участие в парада на Червения площад в Москва, който започна след словото на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Русия Владимир Путин. Тази година за първи път бяха показани най-новите зенитно-ракетни комплекси "Тор-М2У", противотанковите ракетни комплекси "Хризантема-С" и автомобилите с подсилена защита "Тайфун". На площада преминаха общо 151 единици бойна техника - танкове Т-90А, бронетранспортьори, самоходни гаубици, зенитни и стратегически ракетни комплекси. 69 военни самолета и хеликоптери прелетяха в общ въздушен строй над Кремъл на височина 200 метра. За първи път върху техниката, участваща в парада, бе поставен новият символ на руската армия - петолъчката.

По-късно вечерта в руската столица се проведе празнична заря по случай Деня на победата.

Прозвучаха салютни залпове от общо 72 установки, разположени в 16 точки в Москва. Предвидени бяха и фойерверки, включващи над 10 000 изстрела.

Киев отказва да плаща авансово

Доставките на газ през Украйна може да спрат. Украйна ще трябва да плаща авансово доставките на руски газ от 1 юни, но отказва да приеме по-високата цена. Украинският министър на енергетиката Юрий Продан заяви, че страната няма намерение да плаща за руския природен газ по новата по-висока цена, съобщи УНИАН.

През април "Газпром" на два пъти увеличи цената на газа за Украйна и тя достигна $485 за 1000 кубически метра, което според някои съобщения е с 25% над средноевропейската цена. Тогава Киев обяви, че спира плащанията за газа. До 1 април Киев плащаше 268 долара за 1000 куб. метра.

Русия въвежда режим на предварително плащане за доставения на Украйна газ, заявява в съобщение руският енергиен министър Александър Новак, цитиран АФП.

Украйна ще трябва да плаща авансово доставките заради натрупания от Киев дълг, възлизащ на милиарди долари, добави министърът. На 7 май изтече срокът, до който украинската страна трябваше да плати за доставения газ. От март тази година не е постъпвало нито едно плащане от "Нафтогаз Украйна". Към 8 май украинският дълг достига 3,508 милиарда долара, уточнява още Новак.

Путин: Завръщането на Крим е историческа истина

Руският президент Владимир Путин приветства завръщането на Крим към Русия като историческа истина по време на първото си посещение в полуострова. "2014 г. ще остане в историята като годината, в която хората, които живеят тук, твърдо решиха да бъдат заедно с Русия, което потвърждава тяхната лоялност към историческата истина", заяви Путин пред ликуващото множество в пристанищния град Севастопол по време на парада. "Остава много работа занапред, но ние ще преодолеем всички трудности, защото сме заедно. Това означава, че ние сме още по-силни", подчерта руският държавен глава.

По-рано на парада в Москва той нарече Деня на победата "символ на триумфа" на руския народ. "9 май бе, е и ще бъде нашият главен празник - това е ден на националния триумф, народната гордост, ден на скръб и вечна памет", подчерта Путин.

Вашингтон дава над $11 млн. за изборите

САЩ са отпуснали за организирането на насрочените за 25 май предсрочни президентски избори в Украйна 11,4 млн. долара. Съобщението направи говорителката на Държавния департамент Джен Псаки, без да уточнява как ще бъдат изразходвани тези пари. По думите и основната цел на тази помощ е изборите да бъдат свободни и честни.

Псаки също така съобщи, че САЩ изпращат в Украйна около 100 наблюдатели в състава на мисията на Бюрото по демократичните институти и правата на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
"Това ще бъде най-голямата мисия за наблюдение на избори в историята на бюрото", посочи тя.

В момента ОССЕ е изпратила 100 наблюдатели в Украйна и на 20 май ще бъдат изпратени други 900. САЩ ще предоставят около една десета от всички наблюдатели, каза още Псаки.

"Към хилядата наблюдатели ще се присъединят повече от сто членове на Парламентарната асамблея на ОССЕ включително и някои членове на Конгреса. Наблюдателите на ОССЕ ще помагат в работата на хиляди украински наблюдатели, които ще бъдат разположени в цялата страна. Украинското правителство въведе законодателни промени, които позволяват на наблюдатели на национални организации да участват в този процес", посочи Псаки.

Тя отбеляза, че в някои райони в югоизточната част на страната ситуацията е сложна, но според нея "на по-голямата част от територията на Украйна обстановката остава спокойна и там няма да има проблеми с провеждането на изборите".

Г-7 с план за енергийна независимост

Тази седмица министрите от Г-7 съгласуваха дългосрочен план за елиминиране на енергийната зависимост на Европа от руски нефт и газ, както и за предотвратяване на възможността енергийната сигурност да се използва като политическа разменна монета от страна на Кремъл, пише "Индипендънт".

Става дума за изграждане на няколко нови терминала за втечнен газ в Европа, снемане на ограниченията в САЩ за износ на шистов газ, както и за инвестиции в нови газопроводи за пренос на газ от Запад на Изток и разширяване на транзитните маршрути от Северна Африка. Британският енергиен министър Ед Дейви, който представляваше Великобритания на срещата на Г-7 в Рим, заяви, че страните от групата са се договорили да работят за "неутрализиране на заплахата" в дългосрочен план. А в близко време, отбелязва Дейви, за няколко седмици ще бъде съставен план за поддържане на енергийните нужди на Украйна в случай, че Русия спре газовите доставки. Високопоставени правителствени източници са заявили, че продължаващата криза е "концентрирала умовете, особено в Европа, върху енергийната заплаха и че за пръв път има "ясен консенсус" за предприемане на действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай