Неделя,

Папата: Гладът е нарушение срещу човешките права

От: Агенция Стандарт -
Папата: Гладът е нарушение срещу човешките права
A
A
A

Папа Франциск заяви, че гладът е нарушение на човешките права. Това свое изказване той направи по време на обръщение към участниците в подготвителната среща на високо ниво по продоволствената система, която бе открита днес в централата на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

„Ние произвеждаме достатъчно храна, за да нахраним всички, но въпреки това много нямат и залък хляб. Това е истински позор, престъпление, нарушаващо основополагащи човешки права. Задължение на всеки от нас е да премахне тази несправедливост посредством конкретни действия, като провежда съответната политика на международно и национално ниво“, се казва в разпространения текст на посланието.

Главата на католическата църква подчерта, че „за осигуряване на основополагащи права на човека трябва да бъде постигната целта за „нулев глад“.

„Не е необходимо просто да се произвеждат достатъчно продоволствия. Необходимо е ново мислене и подход при програмирането и организацията на продоволствените системи“, се казва още в посланието, предава БГНЕС.

За неприемливостта на глада и увеличаването броя на гладуващите говори във встъпителната си реч и премиерът на Италия Марио Драги. Той отбеляза, че хуманитарните въпроси са поставени в центъра на председателството на Италия на Г-20.

В доклад, публикуван в навечерието на срещата в Рим, италианската асоциация на селскостопанските производители „Coldiretti“ отбелязва, че световните цени на продоволствените продукти са се увеличили с 33,9% в сравнение с миналата година заради последиците от пандемията. Според експертите, пандемията води до намалена покупателна способност и увеличаване на „продоволствената бедност“.

Италия, която е председател на Г-20 и съорганизатор на мероприятието, предложи проект по създаването на „Продоволствена коалиция“. Тази инициатива вече получи подкрепата на редица държави и се очаква да добие окончателен облик на срещата на върха по въпросите на продоволствените системи, планиран да се проведе през септември в Ню Йорк. Залегналата в нея стратегическа задача е трансформиране на продоволствените системи.

Всички държави имат свой подход и методи за такава трансформация в различни региони. В бедните държави става въпрос предимно за оказването на помощ – технологична, финансова или експертна. Общите задачи са свързани със здравословното хранене, уточнява дипломат от ФАО.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички