Папата блокира джендърски закон

Италианският сенат отхвърли проекта след протест на Ватикана и десни парти

Папата блокира джендърски закон | StandartNews.com

Италианският Сенат блокира спорен проектозакон срещу хомофобията, на който остро се противопоставиха десните партии и Ватикана,

Законът имаше за цел да наказва актовете на дискриминация и подбуждане към насилие срещу гейове, лесбийки, транссексуални и хора с увреждания, съобщи БГНЕС. Критиците на закона обаче заявиха, че той рискува да застраши свободата на изразяване и би проправил пътя за хомосексуална пропаганда в училищата.

При гласуване със 154 на 131 гласа, предизвикано от крайнодесните партии "Лига" и "Италиански братя", горната камара - Сенатът, реши да блокира преминаването на закона през парламента, след като през ноември миналата година той беше одобрен от долната камара.

Гласуването беше тайно, което означава, че депутатите не трябваше да обявяват публично позицията си, което позволи на няколко от тях да се противопоставят на партийната си линия. Резултатът е предателство "към политическия пакт, който целеше страната да направи крачка към цивилизацията", написа в Туитър основният вносител на законопроекта Алесандро Зан.

През юни Ватиканът предприе безпрецедентната стъпка да подаде официална дипломатическа жалба срещу закона, заявявайки, че той нарушава Конкордата - двустранния договор между Италия и Светия престол.

Ватиканът изрази загриженост, че съгласно закона за хомофобията католиците рискуват да бъдат преследвани за изразяване на мнение в полза на традиционните хетеросексуални семейни структури.

В отговор министър-председателят Марио Драги заяви, че парламентът е "свободен" да приема закони по този въпрос, тъй като Италия "е светска, а не конфесионална държава".

През юли лявоцентристката Демократическа партия (ДП) на Зан отхвърли призивите на центристите и десните да смекчи съдържанието на законопроекта в опит да потърси двупартийна подкрепа.

Според лидера на „Лига“ Матео Салвини Демократическата партия и „Движение 5 звезди" - бившата антисистемна партия, която също подкрепи законопроекта - са били победени заради "арогантността си".

"Те казаха "не" на всички компромисни предложения, включително и на тези, предложени от Светия отец (папа Франциск), от асоциации и от много семейства", заяви Салвини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай