Папа Франциск поздрави мюсюлманите за Рамазан

Папа Франциск поздрави мюсюлманите за Рамазан | StandartNews.com

Рим. Днес папа Франциск отправи своите поздравления към мюсюлманите по света за свещения месец Рамазан, наричайки ги "наши братя", предаде АФП. Папата изрази своята надежда, че "християни и мюсюлмани ще се стремят да насърчават взаимното уважение, най-вече чрез образованието на новите поколения".

Думите на върховния духовен глава отразиха послание на Ватикана, оповестено в края на Рамазана, който бе посрещнат от повечето мюсюлмани по света в четвъртък. През последните години посланията на папата се пишат от Папския съвет за междурелигиозен диалог, но тази година Франциск сам е написал речта си, отбелязва ДПА.

"Пожелах християните и мюсюлманите да се ангажират в засилването на взаимното уважение, особено чрез образованието на новите поколения", обясни главата на Римокатолическата църква след молитвата.

Днес папата апелира към "любов към Бога", който "има име и лице, това на Исус". "Не можем да обичаме въздух, християните се надяват да срещнат Исус. Любовта дава стойност и красота на всичко останало – семейството, работата, учението, приятелството, изкуството и всички човешки дейности", заяви папа Франциск под аплодисментите на вярващите.

Според него любовта дава "смисъл на негативните преживявания, защото позволява те да бъдат преодолени, да не оставаме заложници на злото", тя придава "смисъл на трудностите и на премеждията" в човешкия живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай