Неделя,

Папа Франциск започна посещение в Румъния

От: Редактори -
Папа Франциск започна посещение в Румъния
A
A
A

Главата на римокатолическата църква папа Франциск пристигна днес в Букурещ за тридневна държавна, духовна и икуменическа визита в Румъния под мотото "Да вървим заедно!", предаде агенция Аджерпрес.

Той бе посрещнат на букурещкото международно летище "Хенри Коанда" от президента Клаус Йоханис и съпругата му Кармен Йоханис.

От летището папата ще отпътува за президентския дворец Котрочени, където ще се състои официалната церемония по посрещането му. Ще последват разговори "на четири очи" с румънския държавен глава.

Също в президентството папата ще има срещи с представители на румънските държавни власти, на гражданското общество и на дипломатическия корпус. Румънският президент ще отправи приветствие, а папата ще държи реч.

Папа Франциск пристигна на историческо посещение в Румъния 20 години след историческата визита на папа Йоан Павел Втори, която бе първо посещение на глава на Римокатолическата църква в преобладаващо православна държава, отбелязва Аджерпрес.

Днес следобед папа Франциск ще се срещне с ръководството на Румънската православна църква, ще посети Националната катедрала и ще ръководи Света литургия в католическата катедрала в Букурещ "Св. Йосиф". Утре и вдругиден папата ще посети градовете Яш и Блаж, и богородичното светилище Шумулеу Чук в град Миеркуря Чук в Трансилвания.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички