Папа Франциск призова за мир в Украйна

Посещение на папата в Лисабон

Папа Франциск призова за мир в Украйна | StandartNews.com

Призив от страна на главата на римокатолическата църква. Папа Франциск се обърна с призив днес Европа да "изгражда мостове" за мир в Украйна в началото на петдневното си посещение в Лисабон по повод Световните дни на католическата младеж, предаде Франс прес, цитирано от БТА

Военни почести посрещнаха светия отец по-рано през деня в португалската столица, където се очакват един милион млади поклонници по случай това голямо международно събитие на Католическата църква.

"Гледайки с привързаност към Европа и духа на диалог, който я характеризира, човек би могъл да я попита: накъде плаваш, ако не предлагаш пътища за мир, креативни пътища за слагане на край на войната в Украйна ...?", каза Светият отец в първата си реч, аплодирана от представители на властите и дипломатическия корпус, в културния център в квартал "Белем".

"Плаваме по океана на историята в бурни времена и усещаме липсата на смели пътища за мир", изрази съжаление папата аржентинец, който не спира да призовава за спиране на войната в Украйна още от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Малко преди това той разговаря с португалския президент Марсело Ребело де Соуза - консервативен и вярващ католик, след като премина през града, който беше частично блокиран, за да се пропусне конвоят му.

"Ние сме младежта на папата!", скандираха стотици вярващи, които чакаха 86-годишния Франциск пред президентския дворец в "Белем", биейки барабани и развявайки знамената на своите страни.

Млади хора от почти всички страни по света се стекоха в португалската столица тази седмица за празнични, културни и духовни събирания, които започнаха вчера с литургия на върха на хълм с изглед към центъра на града и устието на река Тежу.

Около 16 000 служители на полицията и медицинските служби са разположени за събитието, а няколко улици и метростанции са затворени, което представлява предизвикателство за този град с 550 000 жители, който вече посреща много туристи през летния сезон.

Предвиждаща 11 речи и около 20 срещи, програмата на това 42-ро пътуване в чужбина на папа Франциск е доста натоварена - само два месеца след като Светият отец претърпя тежка коремна операция, посочва АФП, пише БТА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай