Папа Франциск гневен. Напомни Гладомора

Посочи носите мъченици

Папа Франциск гневен. Напомни Гладомора | StandartNews.com

Папа Франциск сравни войната на Русия в Украйна с "ужасния геноцид" от 30-те години на миналия век, когато съветският лидер Йосиф Сталин причини невиждан глад, довел до смъртта на милиони украинци.

„Украинците страдат от мъченичеството на агресията“, заяви той пред хиляди хора на площад "Свети Петър" в седмичната си обща аудиенция.

„Тази събота отбелязваме годишнината от ужасния геноцид на Гладомора, гладното унищожение през 1932-33 г., което беше изкуствено предизвикано от Сталин“, каза папа Франциск. „Нека се помолим за жертвите на този геноцид и нека се помолим за толкова много украинци – деца, жени, старци – които днес страдат от мъченическата смърт на агресията“, призова той, цитиран от Ройтерс.

Смятан е за една от най-тежките национални катастрофи в украинската история, като жертвите по различни оценки са няколко милиона души. Гладоморът е предизвикан от политиката на съветското правителство начело с Йосиф Сталин.

Гладът през 1932 – 1933 засяга не само Украйна, но и други области в Съветския съюз. Макар че историците все още спорят дали политиката, довела до Гладомор, попада под юридическото определение на геноцид, много правителства официално са го признали за такъв. Така от 2006 г. Гладоморът е признат от Украйна и 15 други страни за геноцид на украинския народ, извършен от съветското правителство. Откакто Русия нахлу в своя съсед през февруари, Франциск спомена Украйна в почти всички свои публични изяви и предупреди няколко пъти, че кризата рискува да предизвика използването на ядрени оръжия с неконтролируеми глобални последици. Миналия месец папата за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да спре "спиралата от насилие и смърт" в Украйна, пише Актуално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай