Вторник,

Паника: Първият трус в Турция задействал смъртоносно домино

От: Стандарт -
2487
Паника: Първият трус в Турция задействал смъртоносно домино
A
A
A

"В Истанбул земетресението не се усети, тук като районът е далеч - на 1500 километра. Всички местни медии са насочени натам. Разговарях с няколко колеги в района. За съжаление връзките са затруднени. Има прекъсвания в разговорите с джиесемите. От тях разрбрах, че положението е много трагично и сериозно. Има голяма уплаха, много разушения, трагедията е много голяма".

Това съобщи кореспондентката Нахиде Дениз в ефира на bTV.   

"Такава трагедия не се е случвала от августовското земетресение през 1999 година. То бе 7.4 по Рихтер. Тогава загинаха над 18 000 души", припомни тя. 

"Сега над 10 окръга в югоизточен Анадол с близо 5 милиона население са сериозно пострадали. Силата на труса е била колкото 130 атомни бомби. Към момента се съобщава за 1480 жертви, но цифрите ще се увеличат. Над 8 000 са ранените. Разрушени са напълно над 2 500 сгради", съобщи още тя.

"Няколко села са сринати напълно със земята. Летищата в Хатай, Кахраманмарах и Газиантеп са извън строя. Пътищата са разрушени. Помощите се доставят само с военни самолети. Спасителните работи продължават, в тях участват над 9 000 души. След утре живи хора е почти невъзможно да бъдат открити. Ще бъде обявено извънредно положение", продължи Дениз. 

Потресаващи кадри: Сгради се сриват като къщи от карти НА ЖИВО 

Според международните правила земетресение над 7.4 се счита за катастрофално и може да се обяви извънредно положение, подчерта тя. 

След Турция: Трус паникьоса и Кърджалийско

"За отбелязване е, че до сега такова нещо не се е случвало в един ден - две земетресения с 12 часа разлика да ударят с почти еднаква сила, както стана. Първото земетресение бе около 04:00 часа с магнитуд 7.7 по Рихтер, 12 часа по-късно удари още едно земетресение със сила 7.6 по Риохтер. И двете земетресения са катастрофални", отбеляза кореспондентката. 

"Според турските сеизмолози двете земетресения са били независими, но едното е повлияло на другото, подбутнало го е. По силата на доминото. Тоест е възможно да се активизират и други разломи в страната", поясни Дениз. 

Днешните земетресения станаха по източно анадолския разлом. Има голяма паника, че е възможно да се активизират и другите разломи, подчерта тя. 

"Сутринта около 4 часа е бил толкова силен, че една колежка, както ми разказа, е паднала от леглото. Цялата нощ са прекарали навън. Хиляди хора са навън. Студено е , вали сняг, това още повече увеличава трагичното положение. Над 45 страни до сега са предложили помощи на Турция", съобщи още Дениз. 

Вълната от вторични трусове в съседна Турция не спира, а земетресението е определено като едно от най-големите за последните 100 години в този регион. Това заявиха за bTV от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

„Вторичните трусове с магнитуд над 4 по Рихтер са над 100, като само до обяд те бяха 80. Знаете, че в 12:24 часа българско време стана второ много силно земетресение с магнитуд 7,6 по Рихтер, което със сигурност е усложнило ситуацията“, каза доц. Петя Трифонова, зам.-директор на НИГГГ. 

Регионът е силно сеизмичен – едни от най-големите разломи са разположени именно там. Източноанадолският разлом е в основата на двата силни труса в Турция от днес.

„Вторичните трусове след толкова силно земетресение затихват в порядъка на месеци, дори до една година. Броят на земетресенията и техният магнитуд ще намалява, но вторичните трусове ще са много“, каза още доц. Петя Трифонова. 

Няма данни земетресението да е усетено на територията на България.

Сила от над 130 атомни бомби ударила Турция, ефектът на доминото може да срине цялата страна ВИДЕО


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com