Панама арестува бивш шеф от ЦРУ

Панама арестува бивш шеф от ЦРУ | StandartNews.com

Рим. Бивш регионален шеф на ЦРУ, осъден от италиански съд за отвличане на заподозрян в тероризъм, е бил задържан в Панама, съобщиха италианските власти.

Робърт Селдън Лейди беше осъден на девет години затвор за участието си в отвличането на египетски духовник в Милано през 2003 година.

Духовникът, известен като Абу Омар, твърди, че е бил транспортиран до Египет, където е бил измъчван.

Лейди бе осъден задочно с 22 други американци за ролята си в отвличането.

ЦРУ заяви, че няма да коментари ареста, а Панама досега отрича всякаква информация за задържането.

Панама и Италия не разполагат с договор за екстрадиране, така че не е ясно дали Лейди ще бъде екстрадиран в Италия, за да излежи присъдата си.

Лейди е бил арестуван в близост до границата на Панама с Коста Рика.

Според италианските медии, международната заповед за неговия арест е била издадена от министъра на правосъдието в предишното правителство на Италия през декември 2012 година.

Случаят в Милано е първият относно насилственото отвличане и разпит на заподозрени, практика, използвана от ЦРУ за прехвърляне на заподозрени в страни, където са разрешени мъченията.

Практиката бе осъдена от правозащитни организации като нарушение на международните споразумения.

Хасан Мустафа Осама Наср, който е смятан за заподозрян за тероризъм от САЩ, бе отвлечен в Милано през февруари 2003 г. и бе прехвърлян между американски военни бази в Италия и Германия, преди да бъдат транспортиран до Египет.

Двадесет и двама агенти на ЦРУ, включително Лейди, бяха осъдени през 2009 г. за отвличането на духовника. Техните присъди са били потвърдени миналата година от най-висшия апелативен съд на Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай