Паметник на Сталин откриват в Новосибирск

Поставен е в двора на областния комитет на Комунистическата партия

Паметник на Сталин откриват в Новосибирск | StandartNews.com

На постамента пише „Генералисимус на Съветския съюз Сталин”, съобщи „Свободна Европа”.

Паметникът е поставен в двора на областния комитет на Комунистическата партия на Руската федерация в града с разрешението на местните власти и ще бъде официално открит утре, 9 май.

Художественият съвет на Новосибирск е утвърдил окончателно поставянето на паметника в центъра на града на 13 март. От 16 експерти, присъствали на заседанието, 11 са се обявили „за” поставянето на паметника. Според председателя на съвета поставянето на паметника в двора на областния комитет на партията е компромисно решение, защото така „желаещите ще могат да поставят цветя и в същото време той няма да оскърбява хората, смятащи Сталин за тиранин”.

Преди окончателното решение кметството е подложило на обществено обсъждане идеята за издигане на паметник на Сталин. Постъпили са 155 положителни отзива, като в 97 от тях текстът бил идентичен. Постъпили са и 85 отрицателни отзива на предложението, както и 3 празни. Над 11 000 души пък са се включили в подписка против издигането му.

В същото време в Сургут се появи плакат с изображението на Сталин и надпис „Спаси евреите в Европа от геноцид! Полша, Германия, Румъния...”. На плаката има портрет на Сталин и няколко снимки на концлагери. В постове в социалните мрежи със снимка на банера активистите отбелязват, че той е поставен с подкрепата на местни жители.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай