Палестинска държава? Арабската среща на върха се произнесе

Палестинска държава? Арабската среща на върха се произнесе | StandartNews.com

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш призовава в събота за „хуманитарно прекратяване на огъня“ във войната между Израел и терористичната група Хамас, изисквайки „действия за прекратяване на този ужасен кошмар“.

 

Обръщайки се към „Среща на върха за мир“ в Кайро, докато конфликтът бушува трета седмица, Гутериш каза, че палестинският анклав от 2,4 милиона души преживява „хуманитарна катастрофа“, с хиляди загинали и повече от милион разселени, тъй като израелските удари са насочени срещу терористични групи в ивицата Газа. „Ние се срещаме в сърцето на регион, който се люлее от болка и е на крачка от пропастта“, каза той на срещата, включваща лидерите на Египет, Ирак, Йордания и ОАЕ, както и на Италия, Испания и Палестина.

 

Гутериш каза, че „претенциите на палестинския народ са законни и дълги“ след „56 години окупация без видим край“, но подчерта, че „нищо не може да оправдае всеобхватното нападение на Хамас, което тероризира израелските цивилни“. Тогава той каза, че „тези отвратителни атаки никога не могат да оправдаят колективното наказание на палестинския народ“. Кралят на Йордания Абдула II призова за „незабавно прекратяване на войната срещу Газа“ и осъди това, което той нарече „глобално мълчание“ относно смъртта и страданието на палестинците. „Посланието, което арабският свят чува, е силно и ясно: животът на палестинците има по-малко значение от този на израелците. Нашето съществуване имат по-малко значение от съществуването на другите“, каза той. „Прилагането на международното право не е задължително. И правата на човека имат граници - спират до граници, спират до раси и спират до религии.

 

Египетският президент Абдел-Фатах ал-Сиси заяви, че „единственото решение“ на израелско-палестинския конфликт е „справедливостта“, „палестинците трябва да осъзнаят законните си права на самоопределение“ и да имат „независима държава на своята земя“.

 

Палестинският президент Махмуд Абас подчерта искането си за решение с две държави и „край на израелската окупация“ и отхвърли това, което предупреди, че може да бъде „втора Накба“. „Накба“, арабската дума за „катастрофа“, се използва от палестинците, за да припомнят изселването и лишаването от собственост, които са преживели по време на установяването на Израел и войната за независимост през 1948 г. „Няма да си тръгнем“, повтори той три пъти в края на речта си.

Кайро и Аман многократно отхвърлиха призивите голям брой бежанци да влязат в Египет от Газа, предупреждавайки, че „принудителното разселване“ на палестинците ще доведе до „изкореняване на палестинската кауза“.

Турският външен министър Хакан Фидан призова сегашният конфликт да се превърне, „не в регионален пожар, а в благодатна почва за справедлив и траен мир“. Той също така осъди „безусловната военна помощ за Израел, която служи само за поддържане на окупацията“.

Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан осъди неуспеха на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция в сряда, призоваваща за прекратяване на огъня, след вето на САЩ. Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че резолюцията е блокирана, защото текстът не включва зачитане на правото на Израел да се защитава. „Както всяка нация в света, Израел има присъщото право на самоотбрана, както е отразено в член 51 от Хартата на ООН“, каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай