Отвлякоха над 300 момичета в Нигерия

Група въоръжени мъже пристигнали в държавното средно училище

Отвлякоха над 300 момичета в Нигерия | StandartNews.com

Стотици момичета се предполага, че са били отвлечени от училище в северозападния нигерийски щат Замфара. Учител е казал пред BBC, че поне 300 ученички са в неизвестност след нападение от въоръжени мъже рано тази сутрин.

Нападението се е случило в петък в 1 ч. местно време, когато група въоръжени мъже пристигнали в държавното средно училище за момичета в град Джангебе с пикапи и мотоциклети, разказал учител пред новинарски сайт.

Някои от мъжете били облечени в униформи на правителствените сили за сигурност, казват свидетели и добавят, че принудили ученичките да се качат в превозните средства. Други свидетели обаче твърдят, че мъжете дошли пеша.

В изявление на полицията се казва, че нейни служители и военен контингент са разположени в Джангебе, за да издирят отвлечените момичета.

Агенцията по въпросите на децата в ООН – УНИЦЕФ заяви, че е „ядосана и натъжена” от поредното масово отвличане на ученици в Нигерия, описвайки го като „брутално” и „нарушаване на правата на децата”.

Нито една група засега не е поела отговорност за нападението и самоличността им е неизвестна, но свидетел е споделил, че в училището са влезли повече от 100 въоръжени мъже.

„Счупиха училищната порта и стреляха по човека от охраната. След това влязоха в общежитията и събудиха момичетата, казвайки им, че е време за молитви. След като събраха всички, момичетата плачеха и те ги отведоха в гората. Освен това мъжете стреляха във въздуха, докато вървяха към гората”, разказва очевидец.

За последните няколко седмици. Въоръжени групи често отвличат ученици с цел откуп. Все още не са освободени поне 42 души, включително 27 ученици, които бяха отвлечени миналата седмица в Кагара, в съседен Нигер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай