Ответен удар. Песков сплаши Запада

Говорителят на Кремъл нарече последните санкции срещу Русия "абсурдни"

Ответен удар. Песков сплаши Запада | StandartNews.com

Москва се нахвърли върху Европейския съюз и Съединените щати, след като те приеха най-новите си пакети от санкции срещу Русия заради военната ѝ намеса в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че последният пакет от санкции на Европейския съюз, който беше приет миналата седмица, е "абсурден", цитира АФП.

Санкциите на ЕС, които са насочени към 121 физически и юридически лица, са десетият кръг от санкции, целящи да подкопаят финансите и военните доставки на Русия в конфликта.

"Става дума за такива хора, за които включването в списъците няма да предизвика никакъв дискомфорт", добави Песков, цитиран от БГНЕС.

Последните санкции на ЕС са насочени срещу десетки руски предприятия и държавни агенции, включително три руски банки. Включването в списъка означава замразяване на активи в ЕС и забрана за издаване на визи.

Отделно от това руското външно министерство разкритикува последния кръг от санкции на САЩ - също приети миналата седмица - като "безполезни и безсмислени" опити, "целящи да подкопаят нашия промишлен и финансов потенциал, да изключат Русия от международните икономически отношения".

Новите санкции на САЩ, насочени към сектори като банките, минното дело и отбранителната промишленост, ще засегнат повече от 200 физически и юридически лица, включително руски и от трети държави.

"Подготвяме ответни мерки, като използваме креативно нашия опит", заявиха от Москва. "Руските контрасанкции ще продължат да се изграждат на принципа на строгата реципрочност."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай