Ответен удар от Кремъл! Какво е бъдещето на "Северен поток"

Говори Дмитрий Песков

Ответен удар от Кремъл! Какво е бъдещето на "Северен поток" | StandartNews.com

Руското министерство на отбраната заяви в събота, че персоналът на британския флот е взривил тръбопроводите "Северен поток" през септември - твърдение, което Лондон каза, че е невярно и предназначено да отвлече вниманието от руските военни провали в Украйна. Това предаде Ройтерс, цитирана от Нова.

„Има доказателства, че Великобритания е замесена в саботаж - терористичен акт срещу жизненоважна енергийна инфраструктура“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. "Такива действия не могат да бъдат оставени настрана. Разбира се, ще помислим за по-нататъшни стъпки", каза Песков. Кремъл не е предоставил доказателства в подкрепа на твърденията си, че Великобритания стои зад прекъсванията на тръбопроводите "Северен поток", които заплашваха да извадят от употреба газовата връзка на стойност няколко милиарда долара.

От Кремъл казаха, че не е взето решение дали ще се ремонтират тръбопроводите, контролирани от Русия. Песков каза, че Кремъл очаква експертна оценка на щетите и че все още не са взети решения за бъдещето на "Северен поток 1" или "Северен поток 2".

Миналата седмица Швеция нареди да бъде извършено допълнително разследване на щетите. Властите в Швеция и Дания заключиха, че течовете на газ са причинени от експлозии, но не казаха кой може да е отговорен, допълват от агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай