Отровен удар по Путин! Съдбата на долара

Как бяха попарени неговите амбиции

Отровен удар по Путин! Съдбата на долара | StandartNews.com

Предложенията групата от нововъзникващи пазарни сили на БРИКС да създадат своя собствена валута, за да намалят зависимостта си от долара, не се разглеждат сериозно и никога не са били, каза финансовият министър на Южна Африка.

„Никой не е повдигал въпроса за валута на БРИКС, дори и на неофициални срещи“, каза Енох Годонгвана в интервю в кулоарите на годишната среща на върха на блока в Йоханесбург в четвъртък. 

„Създаването на обща валута предполага създаване на централна банка, а това предполага загуба на независимост по отношение на паричните политики и не мисля, че никоя държава е готова за това.“, обясни той.

Блокът, който също включва Бразилия, Русия, Индия и Китай, оценява други начини за намаляване на зависимостта си от зелените пари, включително търгуване директно в техните собствени звена и гарантиране, че Новата банка за развитие, която те създадоха през 2015 г., адаптира начина, по който набира неговото финансиране.

Съществува неправилно схващане, че БРИКС иска да разработи „анти-западна“ или „анти-суифт“ платежна платформа.

„Има дискусия между централните банкери как да се улеснят плащанията между държавите, ако приемем, че използваме местни валути", посочи той.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин се включи в срещата на БРИКС в Южна Африка с предварително записано видеообръщение, в което обяви, че дедоларизацията на световната икономика е "необратим процес"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай