Откриха потопен кораб със съкровище за милиарди

Откриха потопен кораб със съкровище за милиарди | StandartNews.com

Галеонът "Сан Хосе" потънал преди 300 години на път за Испания

Легендарен кораб със съкровище за милиарди долари бе открит край бреговете на Колумбия, съобщи Би Би Си. Галеонът "Сан Хосе" потънал на път за Испания през 1708 г. и до днес следите му се губеха в океана.

Откриването му оповести президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос. "Страхотни новини! Открихме галеона "Сан Хосе", написа той в Туитър. Сантос обаче не сподели много подробности за находката като обеща да направи това на пресконференция по-късно в събота.

Корабът "Сан Хосе" е смятан за Светия граал на корабокрушенията заради огромното количество богатства, които е носел. Съкровището, което се намира на борда му, е едно от най-големите, губени някога в морето. То се оценява на между 4 и 17 милиарда долара по днешни изчисления. "Сан Хосе" е бил част от флотилията на испанския крал Филип V по времето, когато той воюва с англичаните във Войната за испанското наследство (1701-1714), в която Испания губи контрола над Южна Италия, Сицилия, Сардиния, Милано и Нидерландия. През 1708 г. той бил натоварен с богатства, с които да финансира войната на испанския крал. Корабът е носел злато, сребро, скъпоценни камъни и бижута, събирани от латиноамериканските колонии на Испания. Галеонът обаче бил атакуван от британски военен кораб близо до колумбийския град Картахена. Смята се, че при битката корабът се е взривил и е потънал.

Собствеността върху богатствата е обект на спор между колумбийското правителство и американската компания за подводни изследвания SSA. Преди близо 35 години Колумбия и SSA са били партньори и са се договорили за си поделят намереното, ако корабът бъде открит. През 1981 г. американците успяват да установят района, в който е потънал корабът. По-късно обаче властите в Богота заявяват, че находката принадлежи на Колумбия. До същото решение стига и американски съд през 2011 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай