Петък,

Отказите на щатски визи за българи паднаха под 10%

От: Рачо Рачев -
Отказите на щатски визи за българи паднаха под 10%
A
A
A

В представен днес доклад на Европейската комисия за състоянието на преговорите за осигуряване на пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ, което предвижда отпадане на визите за гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър, се вижда, че страната ни е отбелязала сериозен напредък.

Комисията отбелязва, че за първи път отказите за издаване на визи за САЩ за граждани на България и Румъния са под 10%, като достигат съответно 9,75% и 9,11 на сто. Припомня се обаче, че за отпадането на визите Вашингтон изисква дял на отказите под 3% от подадените заявления.

При Кипър делът на отказите се задържа под три процента, а при Хърватия достига 4% по данни за миналата фискална година.

ЕК посочва, че напролет догодина предстоят нови разговори с властите в САЩ по въпроса с отмяната на визите. Комисията отново заявява, че връщането на европейските визи за граждани на САЩ не би било полезно, въпреки резолюцията на Европейския парламент от октомври, който призова за възстановяване на двустранния визов режим.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички