Отиде си легендарен крал, братовчед на Симеон

Почина Виторио Емануеле Савойски

Отиде си легендарен крал, братовчед на Симеон | StandartNews.com

Отиде си легендарен европейски крал, братовчед на Симеон Сакскобургготски.

Почина Виторио Емануеле Савойски, син на Умберто II, последният крал на Италия. На 12 февруари той щеше да навърши 87 години. Смъртта е настъпила в Женева.

Съобщението беше направено в бележка от "Кралския дом на Савоя":

"В 7.05 тази сутрин, 3 февруари 2024 г., Негово кралско височество Виторио Емануеле, херцог на Савоя и принц на Неапол, заобиколен от семейството си, почина мирно в Женева. Мястото и датата на погребението ще бъдат съобщени възможно най-скоро".

Той беше братовчед на Симеон Сакскобургготски. Роден е в Неапол през 1937 г. и беше единствен син на последния италиански крал. Ако Италия се беше върнала към монархията (конституцията го забранява), Виктор Емануил Савойски щеше да бъде крал.

През 1946 г. баща му, последният италиански крал Умберто II, брат на българската царица Йоанна и вуйчо на Симеон Сакскобургготски, емигрира от страната в Португалия. По-късно той се развежда съпругата си Мария Жозе Белгийска, която се заселва край Женева с малкия Виктор Емануил. Той остава там до сетните си дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Капитан Петко
преди 2 месеца

Жалко

Откажи
АнатемаНаБезродниците
преди 2 месеца

Всички рептили са крали през живота си от някъде и са живели в охолство - кой от където е могъл , не само Виторио. Нашия Горски например, известен с шумкарския си псевдоним - Мадридския Комарджия бая захлеби на гърба на Стадото българско,просто.За по-малко от 800 дни,както беше дал обещание, ни "оправи".Дойде гол и бос, а се прибра в казиното милиардер .Изсече и вековните гори на Чамкорията до подраст.Сега прилича на Марсиански пейзаж и могат да се снимат филми без да се стига до Марс.

Откажи
Drago
преди 2 месеца

Ei nai setne

Откажи