От ЕК готови за мерки срещу Русия за ембаргото

От ЕК готови за мерки срещу Русия за ембаргото | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия "си запазва правото да предприеме съответните действия" срещу Русия след като тя наложи ембарго върху селскостопански продукти. Това каза говорителят на  говорителят на ЕК Фредерик Венсан днес.

"Европейският съюз съжалява за обявените от Руската федерация мерки, които ще засегнат вноса на храни и селскостопански продукти. Това известие е ясно политически мотивирано", подчерта той, цитиран от РИА Новости.

По думите му Еврокомисията ще направи оценка на предприетите от Москва мерки веднага щом има повече информация за тях.

"Подчертаваме, че ограничителните мерки на Европейския съюз са директно свързани с нелегалното анексиране на Крим и дестабилизирането на Украйна", се казва в изявлението.

"След пълната оценка на комисията на мерките, които взе Руската федерация, си запазваме правото да вземем адекватните мерки", обяви Фредерик Венсан, допълвайки, че ЕС остава ангажиран с деескалацията на ситуацията в Украйна.

Вчера стана ясно, че Руското правителство е разпространило списъка с храни, суровини и продукти, за които от днес влиза в сила забрана за внос за срок от една година. Ембаргото засяга всички държави, въвели или присъединили се към санкции срещу страната заради анексирането на Крим през март и ролята на Москва в събитията в Източна Украйна.

Забранено е да се внася всичко от списъка, което е произведено в САЩ, Канада, 28-те държави от ЕС, Австралия и Норвегия. В този списък засега отсъства Япония, която също въведе няколко санкции срещу Русия и е вносител основно на риба, рибни продукти и морски дарове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай