Острие на Тръмп оглави Световната банка

Дейвид Малпас е на едно мнение с US президента за Китай - не трябва да се подпомата

Острие на Тръмп оглави Световната банка | StandartNews.com

* Дейвид Малпас застана начело на институцията, която критикуваше 

* Досегашният зам.министър на финансите е на едно мнение с Тръмп по отношение на Китай - не трябва да се подпомага

От 9 април Световната банка има нов шеф. Дейвид Малпас - заместник-министър на финансите на САЩ, беше предложен от US президента Доналд Тръм през февруари, а кандидатурата му бе единодушно гласувана от изпълнителния борд на институцията. САЩ контролират най-голям дял от гласовете - около 16%, а Китай е третият по големина акционер след Япония с 4,5-процентен дял. 

Малпас зае позицията, която временно бе поверена на Кристалина Георгиева след неочакваната оставка на предишния директор Джим Йон Ким. Американецът от корейски произход, номиниран от Барак Обама през 2012 г., се оттегли на 1 февруари 2019 г., за да се присъедини към фонда за частни инвестиции Global Infrastructure Partners. Той напусна позицията три години преди края на мандата си на фона на различията си с администрацията на Тръмп по климатичните промени и ресурсите за развитие. 

Дейвид Малпас, който стана 13-ят шеф на финансовата институция, бе топ дипломатът в министерството, оглавявано от Стивън Мнучин - отговоряше за финансите в международните отношения. Мандатът му ще е петгодишен. 

Малпас беше единственият кандидат за поста. Според експерти, номинацията му от страна на Тръмп през февруари бе сигнал, че администрацията на президента иска по-силна хватка върху институцията.

63-годишният финансист Малпас никога не е пестил критиките си по адрес на Световната банка. Пред Конгреса през 2017 г. той заяви, че институции като СБ "изразходват много пари", но "не са много ефективни". "Те често са корумпирани в практиките си по отпускане на заеми, а обикновените хора в държавите, които подпомагат, не получават никаква полза", каза той. Малпас е заявявал, че иска да пренасочи фокуса на СБ към основната й мисия - излизането от бедността на най-бедните страни и намаляване достъпа до заеми на най-развитите икономики. 
След номинацията си Малпас отново потвърди позицията си. "Няма никакъв смисъл страните с най-високи приходи да получават ресурси на банката, когато най-бедните страни могат да ги използват по по-добър начин", обясни той пред журналисти в министерството на финансите. И допълни: "Защо Китай, втората по големина икономика в света, получава заеми, след като има стабилни капиталови пазари?". Според него Китай е твърде богата за подобна помощ, особено при положение, че Пекин е натоварил някои развиващи се страни, включително Шри Ланка и Пакистан, с огромни дългове заради инфраструктурната програма „Новият път на коприната“. 

Сега Малпас е готов да поеме управлението на Световната банка и може да постави своя печат върху политиката й - нещо, което според мнозина експерти, ще подкопае основите на институцията, пише AFP.

Дипломатът финансист обаче се защити от критиките, че е заклеймявал "неефективността" на Световната банка. Той заяви, че е изказал това мнение през 2017 година и че оттогава СБ е извършила реформи, които вървят в правилната посока. Малпас увери, че е "поздравил банката за тези реформи" при изслушване в Конгреса през 2018 година.
Според източник, цитиран от "Уолстрийт држърнъл", въпреки критиките, Малпас е бил от ключово значение за последното увеличение на финансирането за банката от $13 милиарда през април 2018 г.

Стилът на финансиста -дипломат среща и критики, и подкрепа. Проф. Стив Ханке, познат у нас като "бащата на валутния борд", даде рамо на номинацията, като написа в Twitter, че "повечето части на Световната банка е трябвало да бъдат поставени в музей отдавна". В същото време до средата на миналата година около 20 служители от кабинета на Малпас са напуснали, защото не са съгласни с методите му на управление, според публикации в медиите.

От  администрацията до Уолстрийт и обратно

Роденият в Мичиган Дейвид Малпас, който има научна степен по физика, е завършил икономика в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица. След това той е заемал няколко длъжности в Министерството на финансите на САЩ при президентите - републиканци Роналд Рейгън и Джордж Х.В. Буш. 

После сменя държавната администрация с Уолстрийт и дълго време работи в Bear Stearns - инвестиционна банка, която се срина в началото на финансовата криза през 2008 година. Шест години Малпас е неин главен икономист.

След като банката си отиде през 2008 година (каквото остана от активите й, беше продадено на JPMorgan), Малпас основава собствена икономическа фирма, наречена Encima Global. Политическите му позиции и икономическите прогнози определено са смесени, твърдят анализатори. И припомнят неговия коментар в "Уолстрийт джърнъл" от август 2007 г., излязъл под заглавието: "Не изпадайте в паника заради кредитния пазар". В него Малпас призовава читателите да не се "паникьосват", защото "жилищните и дълговите пазари не са толкова голяма част от американската икономика". Какво се случи, е известно на всички, пише expert.bg. До март 2008 г. Bear Stearns бе на колене и стана първият случай, в който Федералният резерв трябваше да извади спасителния пояс през тази финансова криза. През 2010 година, когато Федералният резерв налива пари в пазарите, Малпас подписва писмо до председателя му Бен Бернанке, призовавайки да се сложи край на програмата за стимулиране, която според него ще повиши инфлацията.

Същата година Малпас се впуска в политиката, водейки неуспешна кампания за сенатор от Републиканската партия от Ню Йорк. Той е бил и икономически съветник на президентската кампания на Тръмп през 2016 година.

Според мнозина, Малпас ще окаже благотворно влияние за реформите в Световната банка, които биха се опирали по-силно на частния сектор и в отпускането на по-малко заеми на икономиките с висок растеж. Малпас отбелязва, че иска банката да се придържа към политиката си за страните със средни доходи.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай