Остри критики към ЕС. Обвиниха съюза в двоен стандарт

В сила влезе и европейското ембарго върху руските въглища

Остри критики към ЕС. Обвиниха съюза в двоен стандарт | StandartNews.com

Обвинения срещу европейски страни в двоен стандарт заради енергията. Те бяха отправени от анализатори от Южна Африка.Причината – много европейски държави се обръщат към африканската република, за да си осигурят енергийни доставки преди зимата. Преди това обаче европейските държави оказаха натиск върху африканската страна, зависима от въглища, да ги замени с възобновяеми енергийни източници. В сила влезе и европейското ембарго върху руските въглища. Това само ще увеличи търсенето на алтернативи.

"Защо Европа изисква от Южна Африка да намали използването на въглища? Развитите страни трябва да престанат да прилагат двойни стандарти. Те казват едно, а правят точно обратното в собствените си държави", Дейвид Моняе, Йоханесбургски университет. 

През първите пет месеца на тази година европейските страни са внесли над 3 милиона тона въглища от Южна Африка. Това е с над 40% повече от общия обем през 2021 г. През юни Германия обяви, че възобновява работата на въглищните централи, тъй като Русия започна да намалява износа на газ. Екоактивисти разкритикуваха това решение. Според тях най-голямата европейска икономика се отказва от целите си в областта на климата.

По информация на euronewsbulgaria.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай