Остър гняв в Сърбия! Протестите срещу Вучич ескалират

Вучич нарече водачите на протестите "хиени", искащи смъртта му и тази на семейството му

Остър гняв в Сърбия! Протестите срещу Вучич ескалират | StandartNews.com

Отново десетки хиляди хора участваха вчера в протестни шествия срещу президента на Сърбия Александър Вучич в столицата Белград и други градове, като обещаха да "радикализират" протестните действия след седмиците на мирни прояви, които вече разклатиха популисткото му управление, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите в Белград блокираха пътя, преминаващ през столицата, скандирайки лозунги за оставката на Вучич - искане, което той многократно отхвърли през изминалите седем седмици на протести.

Първоначално протестът избухна като реакция на две последователни масови стрелби в началото на май, при които загинаха 18 души и бяха ранени 20, много от които - ученици от начално училище в Белград.

Протестиращите искат оставките на ръководители на сръбските служби за сигурност и отнемане на лицензите на проправителствени медии и таблоиди, които редовно излъчват и публикуват материали, съдържащи насилие, и в които често гостуват престъпни фигури и военнопрестъпници, отбелязва АП.

Демонстрантите смятат, че контролираните от държавата медии са отговорни за културата на насилие, установила се в Сърбия след войните на Балканите през 90-те години на миналия век, взели над 100 000 жертви.

Вучич, бивш ултранационалист, участвал дейно в разпадането на бивша Югославия, сега твърди, че иска да направи Сърбия член на Европейския съюз. Той заяви, че никога няма да приеме исканията на опозицията и нарече водачите на протестите "хиени", които искат смъртта му и тази на семейството му.

Един от лидерите на протестите - Александър Йованович - заяви, че демонстрациите ще продължат и се закани те да се "радикализират" още повече с блокиране на пътища и правителствени сгради в цяла Сърбия.

"Сърбия ще спре", каза той. "Трябва да изчистим тази отрова."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай