Оспорвана надпревара на вота за Сената в Джорджия

Борбата е за две места

Оспорвана надпревара на вота за Сената в Джорджия | StandartNews.com

Неясно остава коя от двете основни партии в САЩ ще контролира в Сената, часове след края на балотажа за две сенаторски места от щата Джорджия. По-късно американския Конгрес трябва да сертифицира президентската победа на Джо Байдън, който процес ще бъде съпътстван от демонстрации на привърженици на Доналд Тръмп.

Все още се чакат окончателни резултати от битката между демократите Рафиел Уорнак и Джон Ософ и републиканците Кели Лефлър и Дейвид Пърдю. До балотаж се стигна след като през ноември никой не успя да мине прага от 50 процента.

Над три милиона са гласували предварително по пощата или на място.

Според „Вашингтон пост“ екзит половете показват разцепление по темата за доверие в изхода след неспиращите недоказани твърдения на Тръмп за измами в огромни мащаби и опорочени избори. За анализатори поведението на президента може да коства победата на републиканците, тъй като вярващите на думите му може да са предпочели да не гласуват.

Ако демократите спечелят двете места от тази битка, демократи и републиканци ще имат равен брой законодатели в Сената. При това положение новоизбраният вицепрезидент Камала Харис ще има решаващия глас, с което би помогнала при прокарването на законодателни инициативи на демократите и новоизбрания президент Джо Байдън.

Изборният ден в Джорджия приключи по-малко от 24 часа преди съвместно заседание на двете камари на конгреса за официално приемане резултатите от президентските избори, спечелени убедително от Байдън.

Докато тече този процес, хиляди привърженици на Тръмп ще се стекат по улиците на Вашингтон за протест. Очакванията за покачване на напрежението накараха властите да вземат мерки, за да предотвратят сблъсъци между крайнодесни привърженици на президента и местни активисти за граждански права.

Събитията в подкрепа на Тръмп започнаха още във вторник на фона на засилено присъствие на полицията и Националната гвардия.

Самият Тръмп съобщи, че ще произнесе реч по време на шествие – част от протестите в негова подкрепа. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай