Осем жертви при атентат, къде

Атентаторът е взривил натоварена с експлозиви кола в близост до административна сграда

Осем жертви при атентат, къде | StandartNews.com

Осем души са били убити при крайпътен бомбен атентат в централна Сомалия, където е в ход голяма офанзива за отвоюване на територия от джихадистите, съобщиха от Сомалийската полиция, цитирани и от БГНЕС.

По тяхна информация нападението е извършено от ислямистката групировка „Ал Шабааб” в събота следобед в Булобурде, град в окръг Хиран. Там правителствените сили и клановите милиции се бият срещу свързаните с „Ал Кайда” екстремисти от средата на 2022 година.

Атентаторът е взривил натоварена с експлозиви кола в близост до административна сграда, каза Абдулахи Мохамуд, началник на местната полиция.

„Петима души бяха убити на място, докато други трима починаха през нощта в болница“, каза той, добавяйки, че атентаторът е планирал да унищожи главният мост на града, преди да пренасочи атаката към цивилен район. Свидетели казаха, че експлозията е повредила сгради и главната джамия в града. "Видях телата на петима души. Двама бяха старейшини, които излизаха от джамията", каза Мухидин Сокороу, свидетел на взрива.

Според друго съобщение на местната полиция кола бомба е била взривена в Джалалакси, друг град в Хиран, но е загинал само нападателят. Второ нападение е осуетено и заподозреният е задържан при опит да избяга от превозно средство, пълно с експлозиви, съобщиха от полицията. „Ал Шабааб” пое отговорност и за трите атаки в съобщение, предадено чрез нейната комуникационна услуга.

Екстремистите воюват срещу крехкото централно правителство, подкрепяно от международната общност в продължение на 15 години. Те извършват нападения както в Сомалия, така и в съседните страни. През последните месеци армията и милициите на местните кланове си върнаха части от територия в централната част на страната в хода на операция, подкрепена от въздушни удари на САЩ и сили на Африканския съюз. Но бунтовниците често отвръщаха с кървави атаки, подчертавайки способността им да нанасят удари в сърцето на сомалийските градове и военни съоръжения въпреки офанзивата. 19 бяха убити при две коли-бомби в Махас, град също в Хиран, по-рано този месец. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай