Опозицията в Турция сезира прокуратурата за протестите

Парламентът ще разследва протестите

Опозицията в Турция сезира прокуратурата за протестите | StandartNews.com

Анкара. Заместник-председателят на парламентарната група на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Мухаррем Индже подаде сигнал до прокуратура в Истанбул за извършени престъпления по служба по време на потушаването на протестите в града от страна на валията Хюсеин Авни Мутлу и от директора по сигурността Хюсеин Чапкън, предаде вестник Хюриет.

Опозиционният депутат е депозирал сигнала си в Главната прокуратура в Анкара, с искане да бъде препратен по компетентност до истанбулската прокуратура. Основните обвинения са за „неизпълнение на задълженията" и „превишавана на допустимите граници на дадените правомощия за употреба на сила". Мухаррем Индже обръща внимание в сигнала си на „използваната несъразмерно голяма сила" срещу протестиращите в името на каузата за парка Гези на площад Таксим.

"Не стига това, ами сипваха и отровни химически вещества във водата, с която разпръскваха мирните граждани; това е престъпление срещу човечеството", подчертава Мухаррем Индже. По този повод той констатира, че основателните твърдения за използване на замърсена с химически вещества вода срещу демонстранти са „повод за срам" на Турция и на турците и напълно противоречат на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. Освен към валията и към директора по сигурността, обвиненията на опозиционния депутат са и към всички полицаи, участвали в бруталното насилие в Истанбул, посочва изданието.

Междувременно стана ясно, че управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се подготвя да внесе предложение за сформиране на временна парламентарна комисия за разследване на протестите в парка „Гези". Комисията ще има мандат за действие в продължение на 3 месеца и ще се състои от 10 депутати от ПСР, 4 депутати от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), 2 депутати от Партията на националистическото движение (ПНД) и 1 депутат от прокюрдската Партия на мира и демокрацията (ПМД), предаде бТВ.

Преди това, управляваща ПСР отхвърли сходно предложение за сформиране на подобна комисия от главната опозиционна НРП под претекст, че „опозицията иска да се възползва и да „яхне" протестите".

В същото време вицепремиерът Али Бабаджан обяви, че демонстрациите са оказали силно негативно влияние на финансовите пазари и нетният размер на напусналите Турция капитали възлиза на над 1,3 млрд. долара. Заместникът на Ердоган направи тази своя оценка за въздействието на събитията по повод протестите в парка „Гези" върху пазара в Турция по време на финансов форум.

По улиците на големите градове в страната пък хиляди хора се присъединиха към акцията, вдъхновена от „Стоящия човек" - един от протестиращите на истанбулския площад Таксим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай