Опозицията в РСМ с нови критики срещу България

Реакцията на ВМРО-ДПМНЕ е по повод дадената вчера от служебния МВР министър брифинг

Опозицията в РСМ с нови критики срещу България | StandartNews.com

„В рамките на вчерашния ден новият външен министър на България Николай Милков обяви нов документ за задачи за изпълнение с Република Македония”, обявиха днес от пресцентъра на ВМРО-ДПМНЕ, предава БГНЕС.

„Не беше достатъчно предателството с приемането на протокола и преговорната рамка, в които внесоха двустранните отношения, а сега ни подготвят нов документ с нови условия и задачи, които държавата трябва да изпълни”, твърди опозиционната партия.

От там призовават вицепремиерът по европейски въпроси Боян Маричич и външният министър Буяр Османи „незабавно да отговорят какво съдържат тези нови документи, какви са новите искания и условия”.

В разпространената от ВМРО-ДПМНЕ декларация македонското правителство, начело с Димитър Ковачевски, отново е обвинено в „предателство” и „продажба на македонската идентичност, история, език и култура” и се призовава за предсрочни парламентарни избори и провеждане на референдум.

Реакцията на ВМРО-ДПМНЕ е по повод дадената вчера от служебния министър на външните работи на Република България брифинг, по време на който той представи екипа на министерството и приоритетите по време на работата на кабинета.

В отговор на въпрос на БГНЕС относно непосредствените задачи по отношение на двустранния диалог с РС Македония министър Милков уточни, че предстои да се приеме писмен документ, „който ще дефинира конкретните задачи пред институциите в България с конкретно разписани ангажименти”.

„В отношенията си със Северна Македония ние се намираме на етап, в който трябва да организираме на първо място координацията на различни институции, за това на нас ни предстои приемането на писмен документ, който ще дефинира задачите на различни институции, организации по отношение това какво ще се прави занапред в отношенията ни със Северна Македония, така че да бъде постигнат един системен подход, да бъдат ясно написани задачи, отговорности, за да се очакват и резултати. Надявам се, че в РС Македония също ще протече процедура по консолидация по отношение на това какво ние можем да направим в позитивен смисъл, защото, за съжаление, дори ние да разполагаме с някакъв консенсус по отношение на Северна Македония, то в нея консенсусът не се вижда много ясно,“ допълни Николай Милков. „Там има една партия, която е отворена за диалог и друга, която е против и смятам, че ще бъдем много по-улеснени ако за партньор имаме държава, а не партии, уточни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай