Опасен вирус взе първа жертва в Европа

Опасен вирус взе първа жертва в Европа | StandartNews.com

Първа жертва в Европа взе опасният Близкоизточен респираторен синдром (БИРС), който в момента върлува в Южна Корея. 65-годишният жител на провинция Северен Рейн - Вестфалия е починал от усложнения след заразяване с коронавируса, който предизвиква БИРС, съобщи "Ди Велт". Според изданието загиналият се е заразил по време на пътуване в Абу Даби, където е бил на почивка през февруари тази година. Той е починал на 6 юни в болницата в Долна Саксония от бъбречно заболяване, причинено от коронавируса.

Лекарите смятали, че пациентът се е излекувал от БИРС, но организмът му не е бил в състояние да избегне последиците от вируса и бъбреците му отказали да работят. От май месец заболелият германец е бил под карантина.

Междувременно в Южна Корея заболелите от смъртоносния коронавирус достигнаха 154 души, а починалите са 19. Под карантина се намират около 5500 души, контактували с носители на БИРС. Закрити са над 2000 учебни заведения и детски градини. Всички публични прояви с масово присъствие са отменени.

Според Световната здравна организация /СЗО/ разпространението на коронавируса се ограничава в болниците, където се намират неговите носители. Правителствтото в Сеул отпусна 45 милиона долара за борба с коварния вирус, смъртността при който е средно 12,3 процента. Същевременно южнокорейски учени се готвят да използват за лечение на БИРС кръвна плазма от оцелели от болестта хора. Подобна терапия дава добри резултати в борбата срещу други опасни вируси като ебола, напомня Би Би Си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай