ООН: Турция изгорила живи 100 кюрди

Сизре

ООН: Турция изгорила живи 100 кюрди | StandartNews.com

Комисарят за човешките права разтревожен от слухове за незаконни арести и мъчения

В турския град Сизре са били изгорени живи повече от 100 невъоръжени хора, обградени от сили за сигурност. Това се казва в разпространено становище на Комисаря за човешки права на ООН Зеид ал Хюсеин. Той изрази притеснение от множеството съобщения за незаконни арести и мъчения срещу лица, заподозрени във връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК).

"Най-притеснителни са съобщения, цитиращи свидетели, според които в Сизре повече от 100 души са били изгорени живи, след като са се скрили в три различни мазета, обградени от сили за сигурност", каза Хюсеин. Той допълни, че се е появила информация от "редица надеждни източници" за действия на турските военни, включително стрелба по невъоръжени цивилни. Турските власти наложиха полицейски час в Сизре и други места на югоизток от средата на декември миналата година до началото на март.

Комисарят призова властите винаги да уважават човешките права, докато провеждат антитерористични операции или такива за опазване на сигурността. Според него срещу властите има обвинения и за незаконни задържания и мъчения. Комисарят подчерта още, че Анкара не се е съгласила да разреши на представители от офиса му достъп до проблемните области.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай