OОН отхвърли резолюцията за приемане на Палестина за държава

OОН отхвърли резолюцията за приемане на Палестина за държава | StandartNews.com

Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН не прие резолюцията за изтегляне на Израел от окупацията на палестинските територии и основаването на Палестинска държава към края на 2017 година, информира Reuters.

Проекторезолюцията предвиждаше примирие между двете страни в рамките на 12 месеца, както и преговори, основаващи се на териториалните граници от 1967 година, или преди Израел да превземе Западния Бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа.

Осем страни-членки на Съвета за сигурност, в това число и Русия са гласували "за" резолюцията, САЩ и Австралия са гласували "против". Пет страни са се въздържали.

Както е известно, решение на Съвета за сигурност на ООН не може да бъде взето , ако с него не е съгласен дори един от постоянните членове.

"Гласуването в Съвета за сигурност на ООН относно близкоизточния мирен процес още веднъж подчертава актуалността на подновяването на преговорите по същество между страните, както и нуждата международната общност да се съсредоточи върху конкретни резултати, за да се стигне до споразумение, което да сложи край на всички претенции и да удовлетворява стремежите и на двете страни", заяви върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, като подчерта, че „нашата обща цел е постигане на широко мирно споразумение на базата на съществуването на две държави".

"Всеки израелец, който иска мир с нашите съседи, може да е само удовлетворен от резултата от това гласуване", каза пък заместник-външният министър на Израел Цахи Ханегби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай