ООН иска забрана на живака

Отравянето с живак води до срив на имунната система, уврежда мозъка и нервната система

ООН иска забрана на живака | StandartNews.com

Токио. ООН организира конференция за свеждането до минимум на употребата на живак. Откриването е днес в Кумамото, Япония. В събитието участват делегати от 140 страни. На 19 януари беше приета Конвенцията от Минамата, която е първият правно обвързващ документ за живака в световен мащаб, припомня АФП.

Очаква се в четвъртък да бъде подписан международен договор в резултат на конференцията. Той ще влезе в сила, след като бъде ратифициран от парламентите на най-малко 50 страни, очаква се това да стане за около три години.

Отровният живак е широко прилаган в различни сфери – има го в неелектронните термометри, в енергоспестяващите крушки, в амалгамата за зъбни пломби, в редица домакински уреди.

Японският град Минамата дава името на Конвенцията, тъй като там преди около половин век близо 2000 души загинаха и множество се разболяха след изпускането на живак от местен завод. Отравянето с живак води до срив на имунната система, уврежда мозъка и нервната система, поставя в опасност развитието на плода в утробата на майката.

Договорът, който предстои да бъде подписан, предвижда до 2020 г. да бъдат извадени от употреба голям брой продукти с живак, като например термометрите. Текстът дава на правителствата срок от 15 г. да прекратят добиването на живачна руда.

Природозащитници критикуват документа, в който не се споменава забрана за използването на живак в златодобивната промишленост. При този процес не само се застрашава животът на миньорите, но и съществува голяма опасност от отравяне на подпочвените води и предизвикване на отравяния сред населението в районите около мини за злато, използващи този метод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай