ООН ще гласува резолюция за опазване на мира в Хаити

Международни сили ще помогнат на властите да потушат насилието

ООН ще гласува резолюция за опазване на мира в Хаити | StandartNews.com

В понеделник Съветът за сигурност на ООН ще гласува резолюция за разполагането на международни сили в Хаити, които ще помогнат на властите да потушат насилието, което упражняват местните банди, и да възстановят сигурността, за да могат да се проведат дълго отлаганите избори, предаде Асошиейтед прес.

Изготвената от САЩ резолюция приветства предложението на Кения да оглави многонационалните сили за сигурност. В текста ясно се посочва, че въпросните сили няма да са част от ООН и ще се финансират на доброволни начала.

Резолюцията разрешава на силите да работят в продължение на една година.

Те ще могат да оказват оперативна подкрепа на полицията на Хаити, която страда от недостиг на финансиране и ресурси. В страната с население над 11 000 000 души работят едва около 10 000 служители на реда.

В резолюцията се казва, че международните сили ще подпомагат местната полиция "чрез планиране и провеждане на съвместни операции за подкрепа на сигурността".

Силите ще помагат и за охраната на "обекти от критичната инфраструктура и транзитни места като летища, пристанища и ключови кръстовища", пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай