ООН с катастрофална прогноза

Говори Антонио Гутериш

ООН с катастрофална прогноза | StandartNews.com

Най-горещата година в историята, 2023 г., "е само бегъл поглед към катастрофалното бъдеще, което ни очаква, ако не действаме сега", заяви говорител на Генералния секретар на ООН, предаде АФП.

"Генералният секретар Антонио Гутериш вярва, че човечеството изгаря Земята. 2023 г. е само бегъл поглед към катастрофалното бъдеще, което ни очаква, ако не действаме сега", заяви Стефан Дюжарик, като увери всички, че Антонио Гутериш все още вярва, че най-лошото може да бъде избегнато.

"Трябва да реагираме на рекордните температури с революционни действия. Гутериш вярва, че лидерите трябва да се ангажират със сериозни нови планове за действие в областта на климата, да сложат край на ерата на изкопаемите горива бързо и справедливо и да инвестират, за да помогнат на най-уязвимите страни да се борят с климатичния хаос", добави той.

"Все още можем да избегнем най-лошата катастрофа - смята той, - но само ако действаме сега с необходимата амбиция, за да ограничим затоплянето до 1,5°C и да осигурим климатична справедливост", добави той.

2023 г., белязана от поредица безпрецедентни климатични бедствия, наистина е била най-горещата година в историята, като за първи път в рамките на цяла година е била на границата от 1,5°C за глобалното затопляне, определена от Парижкото споразумение, обяви европейската обсерватория "Коперник" в годишния си доклад, предаде БГНЕС.

Със средна температура от 14,98 °C изминалата година е била с 1,48 °C по-топла от климата в прединдустриалната епоха 1850-1900 г. Новият рекорд надхвърля с голяма разлика 0,17°C предишния, макар и скорошен рекорд, поставен през 2016 г. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи