Оланд: Саркози е невинен до доказване на противното

Оланд: Саркози е невинен до доказване на противното | StandartNews.com

Париж. "Никола Саркози трябва да бъде смятан за невинен до доказване на противното", заяви президентът на Франция Франсоа Оланд във връзка със скандалните обвинения за Саркози в корупция и търговия с влияние, съобщи АФП.

На заседание на кабинета Оланд е обърнал вниманието на министрите към „независимостта на правораздаването и презумпцията за невинност", информира говорителят на френското правителство Стефан льо Фол. 

Бившият държавен глава е обвинен за даване на подкуп, използване на служебното положение за лични цели (търговия с влияние) и в скриване на факти за нарушения и търговска тайна.

Саркози вече официално е обект на разследване по подозрение, че като държавен глава незаконно е опитал да повлияе на проверка за това как е финансирал предзиборната си кампания през 2007г.

Това е крачка, която в процедурите на френското правораздаване много често води до формално повдигане на обвинения и изправяне пред съд. Саркози отхвърля всички подозрения на полицията и прокуратурата по няколкото проверки, в които е пряко или косвено замесен.

Саркози беше задържан във вторник сутринта и бе откаран за разпит в парижкото предградие Нантер, където бе разпитан, а по-късно през нощта бе откаран в Париж за разговори със съдия.

Разпитът на бившия френски президент Саркози в Нантер, на около 10 км от Париж, е продължил около 15 часа.

Това е първият случай в историята на страната, когато съдебните власти разполагат с разрешение за задържане под стража бивш президент. Това означава, че официално Саркози може да бъде на разположение на следователите 24 часа в денонощието, а ако е необходимо, периодът на задържане може да бъде удължен с още един ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай