Промените в климата докараха щети за $15 млрд.

Най-бедните плащат най-висока цена от аномалиите

Промените в климата докараха щети за $15 млрд. | StandartNews.com

Най-малко 15 природни бедствия са били свързани с изменението на климата през тази година и са нанесли щети за над 1 милиард долара. 7 от тях струват най-малко 10 милиарда долара.

Това съобщи британската благотворителна организация „Кристиан Ейд“, цитирана от БГНЕС. Тази година е втората най-гореща година в историята и всяко от бедствията в доклада има връзка с изменението на климата, твърдят от организацията.

"Екстремното време, подхранвано от изменението на климата, е ударило всяко кътче на земното кълбо през 2019 г. От Южна Африка до Северна Америка и от Австралия и Азия до Европа - наводнения, бури и пожари, донесли хаос и разрушения", се казва в съобщението.

Съставяйки доклада си по официални данни, оценки на неправителствени организации и органи за подпомагане, научни проучвания и медийни доклади, британската благотворителна организация заяви, че бедствията изселват милиони и причиняват масова смърт.

Седем от бедствията са нанесли щети за над 10 милиарда долара (9 милиарда евро).

Сред тях са наводненията, опустошили Северна Индия, тайфуна „Лекима“ в Китай, урагана „Дориан“ в САЩ, наводненията в Китай, наводненията в средните и южните американски щати, тайфуна „Хагибис“ в Япония и калифорнийските пожари - най-скъпата трагедия на стойност 25 милиарда долара.

„Тези цифри вероятно са снижени, тъй като често показват само застрахователни загуби и не винаги отчитат други финансови разходи, като загуба на производителност и непокрити загуби“, се казва още в анализа.

Организацията заявява, че преобладаващото мнозинство от смъртните случаи са причинени само от две събития в Индия и Южна Африка, като нарече това "отражение на факта, че най-бедните хора в света плащат най-високата цена за последиците от климатичните изменения".

"За разлика от тях, финансовите разходи пък са най-големи в по-богатите страни: Япония и САЩ претърпяха три от четирите най-скъпи събития".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай