Огромна страна поиска да влезе в НАТО. В Кремъл побесняха

Какво съобщи министърът на отбраната на страната Луис Петри

Огромна страна поиска да влезе в НАТО. В Кремъл побесняха | StandartNews.com

Една от най-големите страни в света поиска присъединяване към НАТО.

Аржентина поиска да стане глобален партньор на Алианса.

Това съобщи министърът на отбраната на страната Луис Петри в Х след среща със заместник-генералния секретар на НАТО в Брюксел.

 "Ще продължим да работим за възстановяване на връзките, които ще ни позволят да модернизираме и обучаваме силите си в съответствие със стандартите на НАТО", се казва в изявлението на Петри.

Понастоящем Аржентина е един от основните съюзници на САЩ извън НАТО.

В рамките на партньорството с НАТО, страните могат да обменят идеи, да получават съвети при укрепването на отбранителните институции, да участват в учения и да си сътрудничат по научни проекти.

Северноатлантическият алианс в момента се състои от 32 държави, но освен това НАТО си сътрудничи с редица страни по света.

Засега единствената латиноамериканска страна със статут на глобален партньор на НАТО е Колумбия (от 2018 г.). Други глобални партньори на НАТО са Афганистан, Австралия, Ирак, Япония, Южна Корея, Монголия, Нова Зеландия, Пакистан.

След като се появи новината за намеренията на Аржентина, последва реакция от Москва. Заявката на Аржентина за сътрудничество с НАТО като глобален партньор е достойна за съжаление и няма да допринесе за сигурността на никого, заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, , цитиран от ТАСС.

Русия призовава страните да направят разумна оценка на това какво представлява НАТО и накъде тласка международната общност, заяви още той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Иванов
преди 1 седмица

Блядовете беснеят нека да е така срещу световното зло остра русия-иран-китай трябва желязна стена

Откажи