Огромна стачка тресе американската икономика

"Рекордните печалби" трябва да бъдат споделени, заяви президентът Джо Байдън

Огромна стачка тресе американската икономика | StandartNews.com

Преговорите между работодатели и Синдиката на обединените автомобилни работници завършиха неуспешно, и от вчера 13 000 работници  от  автомобилните  компании "Форд", "Дженерал мотърс” и "Стелантис"  в САЩ  са в ефективна стачка. Това може да има сериозни последици както за американската икономика, така и за самия американския президент Джо Байдън, който само часове след началото на протестите изпрати сътрудници в Детройт за справяне със стачката.

"Рекордните печалби" трябва да бъдат споделени, заяви Джо Байдън и изпрати министъра на труда Джули Су и директора на Националния икономически съвет Джийн Сперлинг в Детройт, за да съдействат за разговорите между "Форд", "Дженерал мотърс”, "Стелантис" и работниците.

От Белия дом президентът каза още, че се надява страните да се върнат на масата за преговорите, защото автомобилните работници са помогнали за създаването на средната класа на Америка и заслужават договор, който ги поддържа.

Протестите на автомобилостроителите идват в твърде неудобен за Джо Байдън момент, когато започва предизборната му кампания за 2024 година, републиканците говорят за инпийчмънт, а високата инфлация от 2021 година продължава да му създава икономически и политически главоболия.

Заплатите на работниците не са "в крак" с увеличените  разходи за храна, бензин и други стоки. Данни от Министерството на труда показват, че цените на новите автомобили са скочили с близо 20% от април 2021 година, а по-високите лихвени проценти са направили заемите за автомобили по-скъпи. Хората в автомобилната промишленост се чувстват несигурни и поради насочването към електромобилите и още през май заявиха, че не подкрепят Байдън за следващите избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай