Очевидец проговори за ситуацията в Газа (снимки)

Какво се случва на територията

Очевидец проговори за ситуацията в Газа (снимки) | StandartNews.com

Източник: Ройтерс

 

В северната част на Ивицата Газа хиляди палестинци се евакуираха след израелския ултиматум. Вторият по големина град Хан Юнис се превръща в тяхното временно убежище.

 

 

„Няма безопасност. В Газа няма безопасно място. Трябва да си готов да умреш“ - така започва разказът на Раафат ал-Нахал, който бяга от бомбардировките над град Газа на юг в Хан Юнис в търсене на безопасност, но вместо това казва, че оттогава е изправен пред непрекъснати израелски въздушни удари.

 

„Идваме от град Газа, казаха ни да дойдем на юг, така че го направихме. Установихме, че обстрелите се засилиха на юг. Стояхме в една къща, пред нас удари и зад нас удари. Няма безопасност. В Газа няма безопасно място. Трябва да си готов да умреш“, заяви Раафат ал-Нахал.

„Няма абсолютно никаква разлика между град Газа, Рафа, Хан Юнис. Между юг, север, изток или запад. Всеки ден има обстрели, всеки ден има огромен брой мъченици“, посочи той.

 

„Аз съм на повече от 70 години, преживял съм няколко войни. Никога не е било така. Никога не е било толкова брутално, без вяра и без съвест. Слава Богу, имаме надежда в Бог, а не в която и да е арабска или мюсюлманска страна или който и да е по света, само в Бог“, заяви палестинецът.

Широкомащабни разрушения бяха наблюдавани в Хан Юнис на фона на нова израелска бомбардировка в четвъртък сутринта (19 октомври), предаде Ройтерс.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че 3478 палестинци са били убити и 12 065 ранени при израелски въздушни удари по обсадения анклав от 7 октомври насам. Стотици хиляди са били разселени.

Междувременно Израел публикува кадри от удари по цели, които според Тел Авив принадлежат на различни групировки, включително ливанската „Хизбула“ и палестинската въоръжена групировка „Хамас“.

Израелските сили за отбрана (IDF) казаха, че ударите са били в отговор на „стрелба“, извършени в сряда.

„Хизбула“ заяви, че е извършила атаки, включително удар с управляема ракета срещу автомобил на израелската армия в израелския граничен град Метула.

Армията на Израел посочи, че продължава да нанася удари по сгради, за които се твърди, че принадлежат на „Хамас“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай