Очакват се промени във властта в Катар

Очакват се промени във властта в Катар | StandartNews.com

Доха. Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани събира в понеделник кралската фамилия и влиятелни членове от висшето общество на богатата на петрол държава, която играе ключова роля в арабския свят, съобщи в неделя вечерта Ал-Джазира.

Според катарски и дипломатически източници, емирът се готви да прехвърли властта на сина си шейх Тамим.

Емирът, роден през 1952 г., идва на власт през 1995 г. с дворцов преврат срещу баща си. Той е архитектът на модерен Катар и го направи основен играч на политическата сцена в залива, а и в света.

Роденият през 1980 г. шейх Тамим е вторият син на емира и Моса, втората му съпруга. Той е заместник на главнокомандващия на въоръжените сили и председател на местния олимпийски комитет.

"Емирът ... не е задължително да се оттегли напълно, но ще има по-почетна роля, така че синът му може да поеме по-голяма отговорност и да се превърне в човек, отговорен" за страната", според френски дипломатически източник, предаде БГНЕС.

Основни промени се очакват в Катар, където влиятелният премиер шейх Хамад бин Ясем бин Джабар ал Тани може да загуби работата си или най-малкото - министерството на външните работи, според няколко източника на АФП.

Министър-председателят изигра важна роля във външната политика на Катар. Страната заема категорични позиции в конфликтите и участва, както във военната намеса в Либия, така и в активната подкрепа на бунтовниците срещу режима на сирийския президент Башар ал Асад

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай