ОБЗОР: Сблъсъците в Украйна продължават

ОБЗОР: Сблъсъците в Украйна продължават | StandartNews.com

Киев. Украинският съвет за национална сигурност и отбрана повести официалните данни за военнослужещите, станали жертва на антитерористичната операция в Луганската и Донецката област. Вчера на пресконференция в Киев говорителят на Съвета Андрей Лисенко обяви, че само тогава са загинали 197 военнослужещи, а 655 са били ранени, като уточни, че 152 са жертвите от въоръжените сили на Украйна, седем са загиналите служители на Украинската служба за сигурност, граничната служба е дала осем жертви, Националната гвардия е изгубила 12 свои служители, а загиналите полицаи са 18 на брой. В сряда бе обявено, че от старта на антитерористичната операция в Източна Украйна са загинали 200 души.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Барак Обама са провели телефонен разговор, по време на който са обсъдили конфликта в Украйна, като са изразили съгласие, че Москва трябва да повлияе на „сепаратистите в Източна Украйна", за да се съгласят на примирие.

Днес украинските военнослужещи информираха, че село Николаевка, което се намира в покрайнините на Славянск, е обградено. Помощник-командирът на опълченците Игор Стрелков съобщи за сражения между бойците на движението и украинските сили през целия ден в четвъртък в Николаевка и Семьоновка и обвини част от командирите на опълченците в дезертьорство. Николаевка е полуразрешена, а украинските сили са успели да навлязат в селището с танкове.

Снощи бойци на самопровъзгласилата се Луганска народна република са обстрелвали  в продължение на 20 минути с миномети срещу международното летище в Луганск. Няма загинали украински войници. Обсадата там започна на 8 юни, а по данни на съветника на вътрешния министър Антон Геращенко пътят към аерогарата е миниран и тя е отцепена от останалата част на града.

Късно вчера бе съобщено за снаряд, който се е взривил в редакцията на вестник „Технополис" в украинския град Краматорск. Няма данни за пострадали хора при инцидента, но е възпрепятствана работата по работата на вестника.

Снощи близо до украинското село Металист е имало артилерийски обстрел, заявиха представители на самопровъзгласилата се Луганска народна република, а се съобщава и че няколко пъти е прелетял самолет, срещу който силите на ЛНР са стреляли. Отново няма информация данни за пострадали хора.

Тежко повредена е топлоелектрическата централа на Славянск, Донецка област, вследствие на сраженията в района, ситуацията е критична. Повредени са два трансформатора, сградата на главния корпус на електростанцията, повреден е мазутен резервоар с вместимост 2000 тона. Прекъснати са две електроподавателни линии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай