ОБЗОР: Путин подписа за "Южен поток" в Австрия

ОБЗОР: Путин подписа за "Южен поток" в Австрия | StandartNews.com

Милер: "Газпром" е в конструктивен диалог с ЕК за изграждането на българския участък

По време на посещението на президента Владимир Путин в Австрия руският газов гигант "Газпром" и местната корпорация OMV подписаха договор за изграждането на газопровода "Южен Поток" на австрийска територия и създаването на проектна компания South Stream Austria за целта. Подписите си под документа поставиха председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер и председателят на Изпълнителния съвет на OMV Герхард Ройс. Австриецът коментира, че договорът ще осигури инвестицията, която ще гарантира газовите доставки за Европа. Освен това споразумението ще даде на "Газпром" и достъп до австрийската газова борса.

След срещата официалният представител на австрийската компания Роберт Лехнер заяви, че в края на 2016 г. или най-късно началото на 2017 г. първите количества руско синьо гориво ще бъдат доставени по "Южен поток" до газоразпределителния център Баумгартен.

Проектът "Южен поток" е на обща стойност 40 милиарда долара и ще свързва руските източници на природен газ с Централна Европа, като заобикаля газопреносната мрежа на Украйна. Приблизително една трета от природния газ, употребяван на континента, се доставя от Русия.

Проблемите около изграждането на "Южен поток" в България ще бъдат разрешени и реализацията на проекта ще върви по график. Такава увереност пък изрази руският министър на енергетиката Александр Новак. Според него всички неща около газопровода на наша територия са оперативни въпроси и ще бъдат решени.

В същото време Милер заяви, че "Газпром" е в конструктивен диалог с ЕК за изграждането на българския участък от газопровода. "Големите проекти винаги са изправени пред различни работни моменти. В момента сме в конструктивен диалог с ЕК. Периодът за изпълнение на проекта все още не е засегнат по никакъв начин", каза Милер и добави, че е в ежедневен контакт с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Руският президент: Проектът е важен за енергийната сигурност

Като стратегическо значим за устойчивото снабдяване с енергийни ресурси на Европа определи във Виена руският президент Владимир Путин проекта "Южен поток", предаде РИА Новости. "Подписаното днес споразумение между "Газпром" и ОМV за съвместна руско-австрийска компания е важна практическа крачка за реализирането на проекта", заяви Путин на пресконференция след разговори с австрийския му колега Хайнц Фишер. По думите на шефа на Кремъл Русия не се стреми да заобиколи Украйна с изграждането на морски газопроводи като "Южен поток" и "Северен поток". "Тази проекти са възникнали отдавна. "Северен поток" какво е, стремеж за заобикаляне ли? Не... Просто ние развиваме транспортната си инфраструктура", посочи Путин. И подчерта: "Не бива през цялото време да смятате, че ние правим нещо срещу някого. Правим го в името на нашите интереси. Ние, както и нашите партньори". Австрийският президент Хайнц Фишер пък определи "Южен поток" като целесъобразен и полезен. По повод критиките към Австрия за участието й, той каза: "Ако някой критикува Австрия, то нека да погледнат към Унгария, България, Сърбия, най-различни европейски фирми, които участват. И тогава и тях да ги подложат на критика". Фишер изтъкна, че никой няма да спечели от санкции срещу Русия заради Украйна, а по-добре чрез преговори да се търсят добри решения.

Москва не поставя никакви предварителни условия за преговори между киевските власти и Източна Украйна. "Преди всичко защото Русия не е страна в този конфликт. Бих искал да подчертая това", каза още Путин. По думите му трябва да започнат преговори за бъдещото устройство на Украйна и обезпечаването на правата и законните интереси на хората в Югоизточна Украйна. "Ясно е откъде започна конфликтът. Извършен бе държавен въоръжен преврат и част от страната го подкрепи, а друга част - не. В централната и в западната част хората грабнаха оръжие и хората на изток си казаха: ако там могат да хванат оръжие, защо ние да не можем? И го направиха, за да защитят интересите си", обясни Путин. Според него е безсмислено да се иска опълченците да сложат оръжие, докато не се разоръжат радикалните сили на запад, като "Десен сектор" например.

Обама плаши с нови санкции

Междувременно американският президент Барак Обама заплаши руския си колега Владимир Путин с нови санкции, ако Москва не успее да спре доставките на оръжия за Украйна и не прекрати подкрепата си за опълченците, съобщи АФП.

В телефонен разговор в понеделник вечерта Обама е предупредил Путин и е призовал Москва да вземе мерки за намаляване на напрежението в Украйна, уточни Белият дом. "Въпреки че смятаме, че дипломатическото решение е все още възможно, Русия ще се окаже принудена да претърпи нови загуби, ако не видим конкретни мерки за намаляване на напрежението", заяви говорителят на президента Джош Ърнест.

Кремъл от своя страна обясни, че руският президент е изтъкнал важността от двустранно спиране на огъня и директни дискусии между страните в конфликта. Путин е отрекъл Русия да има принос за конфликта и подчертал, че истинският край на сраженията и началото на преговорите са приоритет за нормализирането на ситуацията, се казва в комюнике от Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай